Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenec - socializace Škola:
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
Novorozenec Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov22 Autor Mgr.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
(komentovaný přehled)
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Přednáška č. 3 Předškolní období
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
(Presenium) Jiří Vítovec
Kresba.
E MPATIE U ZVÍŘAT Monika Kolářová. E MPATIE = schopnost vcítit se do pocitů, jednání a do situace druhé osoby Pravděpodobně má neurofyziologický základ.
Specifické metody SP LS 2014
Zásady efektivní komunikace
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Vymezení pojmů funkce rodiny
Fyzický vývoj – vývoj mozku
Význam vztahu v raném věku dítěte , Pardubice MUDr.Peter Pöthe Institut Psychoterapie Dětí a Rodičů (IPDAR)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
UČENÍ.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Psychické procesy - vnímání
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Témata kognitivní psychologie
Pozornost a paměť, představivost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Předsudky a stereotypy
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ, ale její rozvoj vyžaduje specifickou sociální zkušenost.

Základem je rozpoznávání emočních signálů ve výrazu obličeje Emoční výraz funguje jako informace Vývoj percepce a rozlišování výrazů lidských tváří v 1. roce života. Význam kvality sociálních podnětů pro rozlišení výrazu různých emocí. Variabilita emočních projevů matky.

Pro rozpoznávání a simulaci emočních výrazů je důležitý systém zrcadlových neuronů Zrcadlové neurony se aktivují, když člověk pozoruje někoho jiného a navozují u něj podobné pocity. Jejich navození usnadňuje vzájemné porozumění. Mohou se aktivovat i při pouhé představě.

Navození podobných pocitů usnadňuje porozumění jiným lidem Avšak dítě se je nejprve musí naučit rozlišovat. Děje se tak v průběhu raného dětství. Dítě sleduje proměny výrazu matčina obličeje a přejímá její pocity. Matka napodobuje emoční výrazy dítěte a tak mu napomáhá k jejich pochopení. Vzájemná nápodoba a sdílení má značný význam při vytváření specifické vazby mezi matkou a dítětem.

Schopnost rozpoznávat a sdílet emoční signály je označována jako empatie Je důležitým aspektem sociálního chování, které usnadňuje porozumění. Zablokování možnosti sdílení a porozumění emocí. Neschopnost orientace v emočních signálech – problémy v chování. Někteří lidé nejsou vnímáni jako lidé, ale jako neživé objekty.

Mentalizace je schopnost orientovat se v lidské mysli Mentalizace navazuje na zkušenosti s empatií. Empatie zahrnuje i sdílení, v případě mentalizace jde jen o porozumění.

Mentalizace se rozvíjí v předškolním věku Vyžaduje odlišení vlastních pocitů a myšlenek od cizích. Tendence promítat vlastní pocity a názory do jiných lidí přetrvává i v dospělosti. I v tomto případě je důležitá zkušenost.