Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diagnostika dítěte předškolního věku II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diagnostika dítěte předškolního věku II."— Transkript prezentace:

1 Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Autoři: Mgr. Jiřina Bednářová, PaedDr. Lucie Nečasová Prezentace slouží jako podklad pro workshopy Center kolegiální podpory

2 Diagnostika jako součást stimulace a intervence (diagnosticko – intervenční systém)
Diagnostika není cílem, je prostředkem k poznání dítěte, úrovně vývoje jednotlivých schopností, dovedností a vědomostí. Diagnostika je východiskem a součástí stimulace, intervence.

3 Všeobecná doporučení a zvyklostně nabízené činnosti (zejména u dětí, u nichž se některá z oblastí rozvíjí pozvolněji), se ukazují jako neúčinná, mnohdy i poškozující. Cílená intervence (stimulace) musí odpovídat nejen věku, ale především aktuálním možnostem dítěte, které nemusejí být s věkem v souladu.

4 Vývoj dítěte má vzájemnou propojenost, určitou časovost a posloupnost
Jednotlivé funkce nejsou izolované, na každé činnosti se podílí funkcí více, vzájemně se ovlivňují a podporují. Oslabení jedné oblasti se často promítne do oblastí dalších. Propojenost a podmíněnost Schopnost, dovednost nastupuje, resp. dítě k ní obvykle dozraje v určitém věku, lépe řečeno věkovém rozmezí. Časovost Daná schopnost, dovednost rozvíjí po krocích, postupně a v návaznosti od snadnější po obtížnější, od jednodušší po složitější. Posloupnost

5 Sledované oblasti tělesný (somatický) vývoj a zdravotní stav
úroveň vyspělosti poznávacích (kognitivních) a motorických funkcí úroveň práceschopnosti (pracovní předpoklady, návyky) úroveň zralosti osobnosti (emocionálně-sociální)

6 Poznávací a motorické funkce
Úroveň vyspělosti poznávacích (kognitivních) a motorických funkcí motoriky, grafomotoriky zrakového vnímání a paměti sluchového vnímání a paměti vnímání prostoru vnímání času základních matematických představ řeči (myšlení)

7 Úroveň práceschopnosti
Pracovní předpoklady Pracovní návyky

8 Úroveň zralosti osobnosti (emocionálně-sociální)
komunikaci (verbální i neverbální) přiměřené reagování na nové situace adaptování se na nové prostředí porozumění vlastním pocitům a sebeovládání porozumění emocím a chování druhých lidí objektivní sebepojetí, sebehodnocení, sebedůvěru schopnost pracovat s ostatními, spolupracovat

9 Rozvoj sebeobsluhy (samostatnosti) a úroveň hry
Dále nutno sledovat Tělesný (somatický) vývoj a zdravotní stav Rozvoj sebeobsluhy (samostatnosti) a úroveň hry

10 Výchozími materiály mohou být diagnosticko-intervenční nástroje:
Diagnostika dítěte předškolního věku (Bednářová, J., Šmardová, V. Brno: Edika, ) Klokanův kufr (komplexní metodika pro práci s dětmi a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v předškolním věku. Brno: CVC Lužánky Brno, PPP Brno, ) Klokanovy kapsy (Bednářová, J. CVC Lužánky Brno, PPP Brno, 2014.)

11 Vztah diagnosticko-intervenčních materiálů
Diagnostika dítěte předškolního věku Klokanův kufr Klokanovy kapsy


Stáhnout ppt "Diagnostika dítěte předškolního věku II."

Podobné prezentace


Reklamy Google