PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak dodržujeme tradice Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
Vypracoval: Michal Klaus
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Svatý Václav.
Používání státních symbolů a státní svátky
Čtvero ročních období.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Státní symboly a státní svátky ČR
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Průlet liturgickým rokem
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Státní svátky.
Občanská výchova 6. ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Pet Shop Pranostiky☺.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Kalendář – červenec a srpen Petr Machala. Co červenec neupeče, to již září nedopeče Sv. Markyta vede žence dožita – Sv. Anna – chladna.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_401_PODZIM Téma: PODZIMNÍ MĚSÍCE, ZAČÁTEK.
Roční období Název školy:
Sezóna v gastronomii. Jaro (21.3 – 20.6) Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen.
Česká republika Naše vlast.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Jméno autora výukového materiálu:
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Transkript prezentace:

PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY

svátky spojené s proměnami přírody ČAS SVÁTKŮ svátky dělíme na rodinné a společenské rodinné společenské svátky spojené s proměnami přírody náboženské státní svátky ČR svatba narozeniny křest Vánoce Mikuláš Dušičky Den vzniku samostatného ČS Den vítězství vinobraní dožínky dočesná Proč slavíme státní svátky? Co se děje, když je svátek?

STÁTNÍ SVÁTKY připomínají důležité mezníky v historii státu na řadě míst probíhají oslavy na státních budovách vlají vlajky v tyto dny máme volno  svátky plní důležitou funkci – stmelují lidské společenství

28. 10. Den vzniku samostatného československého státu (1918) Svátky - PODZIM ZÁŘÍ ŘÍJEN 28. 9. Den české státnosti 28. 10. Den vzniku samostatného československého státu (1918)

28. září = Den české státnosti Kníže Václav byl zbožný, spravedlivý, rozvážný. Zasloužil se o sjednocení českého státu a mírové soužití se sousedními státy. 28. září roku 935 byl zavražděn svým bratrem ve Staré Boleslavi. Jak se Václavův bratr jmenoval?? na jeho počest slavíme Den české státnosti - 28. září. Kde najdeme nejznámější sochu sv. Václava? Boleslav socha sv. Václava od J. V. Myslbeka na Václavském náměstí v Praze Václav Kdo má 28. září svátek (podle kalendáře)?

28. října = Den vzniku samostatného ČS ČS vzniklo po skončení 1. sv. války když se rozpadlo Rakousko-Uhersko v roce 1918. Prvním prezidentem samostatného ČS byl – T. G. Masaryk

Svátky - PODZIM LISTOPAD 2. 11. Památka zesnulých (Dušičky) 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii

2. 11. = Památka zesnulých (Dušičky) křesťanský svátek lidé v tento den navštěvují hřbitovy, aby vzpomínali na své zemřelé na hroby pokládají věnce a květiny a zapalují svíčky V poslední době se k nám rozšířil svátek tzv. Halloween, slaví se 31. října, většinou v anglicky mluvících zemích (USA, Kanada, VB) Co je typické pro oslavu toho svátku? Jaká výzdoba? Co lidé nosí při oslavě halloweenu?

17. 11. = Den boje za svobodu a demokracii 17. 11. 1939  Den studenstva 17. 11. 1989  Sametová revoluce svátek je věnován všem, kdo bojovali proti totalitním, nedemokratickým režimům, jako byl nacismus nebo komunismus

Opakování svátků 28. 9. (935) Den české státnosti Den vzniku samostatného československého státu 28. 10. (1918) 17. 11. (1989) Den boje za svobodu a demokracii

Čas svátků podzim – lidové tradice a zvyky podzim začíná 23. září slunce ten den svítí na rovník noc a den jsou stejně dlouhé

dobře se ovoci i vínu daří. Pranostika je lidová moudrost, která se týká předpovědi počasí ZÁŘÍ Co srpen nedopeče září nedovaří. Teplé září dobře se ovoci i vínu daří. Po teplém září zle se říjen tváří.

Podzim = oslava sklizně, ukončení prací na poli VINOBRANÍ IÍNORVANB DKOÍNŽY DOŽINKY DÁSONČE DOČESNÁ

ZÁŘÍ svátky na konci léta  oslavy ukončení sklizně (děkování za úrodu) hlavní z nich  dožínky (oslavy sklizně obilí z polí)  vinobraní (oslava sklizně vinných hroznů)  dočesná (oslava sklizně chmelu) 16. ZÁŘÍ – SVATÁ LUDMILA 28. ZÁŘÍ – SVATÝ VÁCLAV

Posvícení dříve se slavilo jako oslava posvěcení kostela oslavy tedy bývaly na různých místech v různou dobu oslavy někdy trvaly i týden to se nelíbilo císaři Josefu II., který sjednotil posvícení na třetí říjnovou neděli po svátku sv. Havla proto se mu říká havelské nebo také císařské posvícení.

Čím déle v říjnu u nás vlaštovky prodlévají, ŘÍJEN Říjen když blýská, zima plíská. Čím déle v říjnu u nás vlaštovky prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. Sněží-li v říjnu, bude mokrá zima.

Když dlouho listí nepadá, LISTOPAD Studený listopad zelený leden. Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.

svatomartinské rohlíčky Kdo v listopadu přijíždí na bílém koni a kdy? sv. Martin 11. listopadu Tento svátek byl spojován s hodováním, na stole nesměla chybět …………… svatomartinská husa svatomartinské rohlíčky