Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_02-02_Činnosti lidí podle ročních období Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:24. 3. 2014

2 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Čas Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Rozděluje rok na čtyři roční období, ke každému ročnímu období je napsána charakteristika a vyjmenované činnosti lidí společně s obrázky, které jsou charakteristické pro dané období. Klíčová slova:Roční období, jaro, léto, podzim, zima, činnosti lidí Druh učebního materiálu:prezentace

3 Měsíc po měsíci probíhá rok. Vystřídají se čtyři roční období:  Na každém roční období je něco pěkného, má své zvyky a tradice. Které roční období máte nejraději? ČERVEN ČERVENEC SRPENPROSINEC LEDEN ÚNOR PODZIM LÉTO JARO BŘEZEN DUBEN KVĚTENZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD ZIMA

4 JARO BŘEZEN DUBEN KVĚTEN Příroda se probouzí k životu. Loučíme se se zimou při vynášení,,Smrtky“ (postava ze dřeva a slámy). K jaru patří Velikonoce – malujeme vajíčka, pleteme tatary. Také slavíme Den matek a to druhou neděli v květnu. 1

5 JARO 21.3. je den jarní rovnodennosti. Den i noc jsou stejně dlouhé. Od 21.3. jsou dny stále delší a noci kratší.

6 JARO Venku je tepleji, v přírodě se všechno zelená, stromy i rostliny kvetou. Příroda láká děti k procházce, jízdě na kole nebo na kolečkových bruslích. Na zahrádkách sázíme zeleninu a různé květiny. 1

7 LÉTO ČERVEN ČERVENEC SRPEN V červnu končí školní rok, děti dostanou vysvědčení. Začínají letní prázdniny. Chodíme k vodě a užíváme si teplého počasí a sluníčka. Na polích probíhají žně (sklízí se obilí). Na loukách sušíme seno pro zvířata.

8 LÉTO 21.6. je den letního slunovratu. Nastává nejdelší den a nejkratší noc v roce. Od 21.6. se dny začínají pozvolna zkracovat a noci prodlužovat.

9 LÉTO Léto je čas odpočinku. Chodíme na výlety, koupeme se v rybnících a sbíráme lesní plody a houby. Děti se radují, sportují a užívají si volna, jezdí na tábory nebo na prázdniny k prarodičům. Lidé se schází u ohně a opékají.

10 PODZIM ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD Zvířata a rostliny se začínají připravovat na zimu. Na zahradách a v sadech sklízíme ovoce. Dětem začíná školní rok. Sbírají kaštany a šípky, shrabují listí. Často prší, fouká vítr a bývají mlhy, venku můžeme pouštět létající draky.

11 PODZIM 23.9. je den podzimní rovnodennosti. Den i noc jsou stejně dlouhé. Od 23.9. až do počátku zimy se dny stále zkracují a noci prodlužují.

12 ZIMA PROSINEC LEDEN ÚNOR V prosinci se těšíme na nejkrásnější svátky v roce – na Vánoce. Když je dost sněhu, chodíme sáňkovat a lyžovat, na zmrzlém rybníku můžeme bruslit. V zimě se konají maškarní karnevaly.

13 ZIMA 21.12. je den zimního slunovratu. Nastává nejkratší den a nejdelší noc v celém roce. Od 21.12. se dny začínají pozvolna prodlužovat a noci zkracovat. 1. ledna přichází nový rok, 24. prosince slavíme Štědrý den, 6. ledna chodí Tři králové.

14 ZIMA Pojmenujte, co děláme v zimě:

15 Otázky: o Jaké činnosti děláme v létě? o Jaké jsou podzimní měsíce? o Ve kterém ročním období slavíme Velikonoce? Jaké velikonoční zvyky znáte? o Kdy slavíme Štědrý den? o Kdy je nejdelší den a nejkratší den v roce? Jak se tento den nazývá? o Jaké jsou letní měsíce?

16 ŘÍJEN ZÁŘÍ ? ÚNOR BŘEZEN KVĚTEN ? ČERVEN? ČERVENEC LEDEN KTERÝ MĚSÍC CHYBÍ? LISTOPAD

17 ŘÍJEN ? PROSINEC ? BŘEZEN ? DUBEN ?SRPEN ČERVENEC LEDEN KTERÝ MĚSÍC CHYBÍ? ?

18 Použité zdroje: 1.Vynasanie Moreny horna Orava. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2014-03-24]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyn%C3%A1%C5%A1en%C3%AD_smrti#mediaview er/Soubor:Vynasanie_Moreny_horna_Orava.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyn%C3%A1%C5%A1en%C3%AD_smrti#mediaview er/Soubor:Vynasanie_Moreny_horna_Orava.jpg Ostatní obrázky - Klipart


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google