KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Advertisements

Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Nová média - kvíz. 1.Které z následujících termínů neoznačují tzv.nová média?  Blog tablet tisk wiki televize sociální síť i-phone google rozhlas.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Účetní závěrka (Sbírka listin)
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Desatero on-line bezpečnosti Vypracoval: Mgr. Rostislav Jančar ZŠ Na Planině 1393, Praha 4.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
2. cvičení z KIV/ZI Webnet. Náplň cvičení Univerzitní www stránky Portál a STAG Webmail Koleje, menzy a knihovna Diskový prostor.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
E-NEBEZPEČÍ PRO UČITELE Nebezpečné komunikační jevy pro učitele se zaměřením na kyberšikanu, kyberstalking, kybergrooming a další sociálně-patologické.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Šikana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Internet.
KYBERŠIKANA.
Facebook.
Vytvořila: Mgr. Marie Kardová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
INFORMATIKA – použití počítačů
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název vzdělávacího materiálu
Webová aplikace MS OLOMOUC.
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Prevence kyberšikany Veronika Skřenková.
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
KYBERŠIKANA JE ŠPATNÁ VĚC!
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Inf Princip fungování elektronické pošty
karel oliva Akademie věd ČR
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Digitální učební materiál
Základní společenstva – skály a hory
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
2. cvičení Univerzitní WebNet
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Třídní schůzka – zahájení školního roku 2018/2019
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Informace pro vycházející žáky a jejich rodiče
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Informační a komunikační technologie Informatika
IKT Nebezpečí na internetu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pozn.: Při komunikaci přes přichází odpověď obvykle do 2-3 dnů.
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

KYBERŠIKANA výukový materiál 4. základní školy – INFORMATIKA Ing. Petr Kvíz

Co to je kyberšikana? Umístění Tvých fotek na internet, ať už fotek, kde Ti to třeba nesluší, nebo třeba nějaké fotomontáže s Tvým obličejem. Různé nadávky, urážení a sprosté výroky na Tvém účtu na Facebooku. E-mail, který Tě má urážet, rozeslaný všem známým. Webová stránka s informacemi o Tobě, která si má z Tebe dělat legraci. Mobilem natočené ponižující video, nebo zvukový klip vystavený na internetu.

Nejčastější formy kyberšikany u českých dětí: Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci realizovalo výzkum Nebezpečí elektronické komunikace 2 (2010/2011), jehož se zúčastnilo více než 12 500 žáků základních a středních škol z celé České republiky. Podle výsledků tohoto průzkumu se s kyberšikanou setkalo téměř 60 procent dětí ve věku 11–17 let.

Průzkum u žáků 9. tříd naší školy: Položil jsem 40 žákům devátých tříd stejné otázky. Průzkum byl anonymní. Verbální ponižování, urážení, zesměšňování Prolomení elektronického účtu (e-mail) Opakované obtěžování (prozvánění, spamování) Vyhrožování nebo zastrašování Publikování ponižující fotografie

V čem je kyberšikana horší než šikana? Obětí se může stát kdokoliv. Kyberšikanování se ani nemusí opakovat...stačí jen jedna fotka, kterou si všichni přepošlou! Na rozdíl od šikany může probíhat nepřetržitě. Stačí být online. Proto můžeš mít pocit, že z kyberšikany není úniku, dostihne Tě i doma. Nemusí být jasné, kdo šikanuje - může si založit nový e-mail, skrýt IP adresu nebo své mobilní telefonní číslo. Kyberšikana se může rychleji rozšířit, například na sociálních sítích jako je Facebook nebo e-mailem.

Příčiny a spouštěče kyberšikany Je to “normální věc“ Nuda Kulturní konflikty Spory ve třídě Rozpad přátelství Proměna třídního kolektivu Zveřejnění osobních informací

Jak předejít KYBERŠIKANĚ…. respektujte ostatní uživatele zvažte odesílání citlivých údajů neuvádějte svou skutečnou identitu zvolte si správné heslo a chraňte si ho seznamte se s pravidly chatu, či diskuze nereagujte na podezřelé vzkazy a zprávy zvažte obsah svého sdělení nebuďte příliš důvěřivý

Co dělat z pozice oběti? Ukončete komunikaci. Blokujte útočníka Oznamte útok, poraďte se s někým blízkým, vyhledejte pomoc, svěřte se blízké osobě Uchovejte důkazy – SMS zprávy, e-mailové zprávy, zprávy z chatu, www stránky Na základě důkazů může být proti útočníkovi či útočníkům zahájeno vyšetřování

Co mohou dělat učitelé? Řešení Rozhovor s účastníky konfliktu – promluvte si s oběťmi a pachateli (odděleně od sebe) a najděte řešení včetně nápravy napáchaných škod Zajistěte ochranu oběti – kontaktujte operátora mobilní sítě nebo zřizovatele www stránek, profilu Zajistěte dostupné důkazy s podporou a využitím informačních technologií Kontaktujte a spolupracujte s portály nebo webovým prostředím, kde ke kyberšikaně došlo

Řešení kyberšikany ve škole Prevence Pravidla pro používání ICT, intranetu a mobilních telefonů ve škole Software, který v učebnách monitoruje činnost žáka, blokuje portály Zařadit téma kyberšikany do výuky Vzdělávání pedagogů Využít pomoc specialistů Pozorovat změny v chování žáků

Portály pro bezpečné užívání internetu: Seznam se bezpečně Národní centrum bezpečnějšího internetu Linka bezpečí

Zdroje: