Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Cizinecké právo v České republice
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
SEMINÁŘ „ZAMĚSTNÁNÍ V ČR“
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Nástroje územního plánování
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Zaměstnávání cizinců z pohledu zaměstnavatele
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Evidence obyvatel.
Nový cizinecký zákon v Česku
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Nový systém ekonomické migrace
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ Marta Osičková
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Setkání partnerů HR klubu dne 25. srpna Možnosti získání finančních příspěvků v rámci podpory zaměstnanosti Vybraný nástroj aktivní politiky zaměstnanosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Nelegální zaměstnávání cizinců
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Poznatky z kontrol agentur práce
Informace z úseku regulace NLZP
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Pracovní právo pro veřejnou správu
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Informace o novelách zákona č. 435/2004 Sb
Zaměstnávání cizinců Mgr. Veronika Paseková
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Cizinecká pobytová agenda za účelem zaměstnání na území ČR
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR Michaela Mosnáková Adam Daniel Kraus

Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR Zaměstnanecká karta viz dále Sezónní zaměstnanci výkon činnosti závislé na ročním období Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance obchodní korporace se sídlem mimo EU s odštěpným závodem na území (příp. koncern) pozice manažera, specialisty či zaměstnaného stážisty (kvalifikovaní pracovníci) Modrá karta vysoce kvalifikovaní pracovníci

Zaměstnanecká karta Povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání kombinace povolení k pobytu a povolení k zaměstnání vázána na konkrétní pracovní pozici vydávána na dobu trvání pracovněprávního vztahu -> nejdéle 2 roky (možnost prodloužení) žádost se podává na příslušném zastupitelském úřadu ČR ve státě žadatele lhůta pro rozhodnutí -> 60 dnů

Počty podaných a povolených žádostí o zaměstnaneckou kartu

Zastupitelské úřady s nejvyšším počtem žadatelů o zaměstnaneckou kartu, pracovní pozice Top 10 zastupitelských úřadů Lvov Hanoj Ulanbátar Dillí Kyjev Minsk Kišiněv Sarajevo Bělěhrad Moskva Top 10 pracovních pozic Obsluha šicích a vyšívacích strojů Dělníci v oblasti výstavby budov Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělníci elektronických zařízení Řidiči tahačů Švadleny a pracovníci v příbuzných oborech Vývojáři softwaru Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Maséři Specialisté v oblasti počítačových sítí

Proces vydání zaměstnanecké karty – povinnosti zaměstnavatele Před tím než může zaměstnanec podat žádost zařazení pracovní pozice do Centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty zaměstnavatel nahlásí příslušné krajské pobočce Úřadu práce volné pracovní místo a udělí souhlas se zařazením místa do centrální evidence uplyne 30 dní od nahlášení volného místa, aniž by se ho podařilo obsadit Po nástupu cizince do zaměstnání ohlašovací povinnost vůči příslušné pobočce Úřadu práce

Proces vydání zaměstnanecké karty – povinnosti zaměstnance Žádost o vydání zaměstnanecké karty podání na příslušném zastupitelském úřadu ČR ve státě žadatele v případě, že již cizinec na území pobývá možné podat na pracovišti MV ČR předložení potřebné dokumentace zejména pracovní smlouva/DPČ (příp. smlouvou o smlouvě budoucí) obsahující požadovaná ujednání a doklady prokazující odbornou způsobilost pro výkon požadovaného zaměstnání (např. vzdělání, řidičská oprávnění) na požádání doklad obdobný výpisu z evidence Rejstříku trestů a doklad potvrzující splnění požadavků opatření před zavlečením infekčního onemocnění

Proces vydání zaměstnanecké karty – povinnosti zaměstnance Příjezd do ČR po příjezdu do ČR nutnost navštívit pracoviště MV ČR nejpozději do 3 dnů k pořízení biometrických údajů po pořízení těchto údajů je žadateli vydáno Potvrzení o splnění podmínek pro vydání zaměstnanecké karty na jehož základě je již možné začít pracovat následně je zaměstnanci do 60 dnů vydána zaměstnanecká karta - nutnost osobní přítomnosti zaměstnance (není možné ani na PM)

Změny a skončení pracovního poměru Změna pracovní pozice a zaměstnavatele možné pouze na základě schválené písemné žádosti zaměstnance podané na pracoviště MV ČR nutnost dodat novou pracovní smlouvu Skončení pracovního poměru zaměstnanec má 60 dnů na to zažádat MV ČR o změnu zaměstnavatele, jinak se platnost zaměstnanecké karty ruší

Neduální režim zaměstnanecké karty Volný vstup na pracovní trh (občané třetích zemí) § 98 Zákona o zaměstnanosti Povolení k zaměstnání na základě Zákona o zaměstnanosti zejména zahraniční agenturní zaměstnávání zaměstnanec vyslán zaměstnavatelem se sídlem mimo EU k výkonu práce do ČR, aby zde plnil úkoly vyplývající ze smlouvy uzavřené mezi tímto zaměstnavatelem a českou právnickou či fyzickou osobou

Stuchlíková & Partners, advokátní kancelář, s. r. o. T Stuchlíková & Partners, advokátní kancelář, s.r.o. T. +420 721 944 004, +420 721 454 458 E. michaela.mosnakova@stuchlikova.com, adam.kraus@stuchlikova.com www.stuchlikova.com