DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Advertisements

VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Michaela Benešová oznamovací rozkazovací tázacípřací Tatínek jezdí do práce autem.
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Elektronická učebnice - I
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
13.1 Druhy vět + pořádek slov
Věty podle postoje mluvčího
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací , přací a tázací
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Druhy vět Věty podle funkce
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Druhy vět, větná melodie Stupeň a typ vzdělávání
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_ INOVACE_ 03_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO Český jazyk - 7. ročník

Jak poznáme druh věty? Co věta vyjadřuje? rozkaz, zákaz, výzvu informace, sdělení otázku, dotaz přání ROZKAZOVACÍ OZNAMOVACÍ TÁZACÍ PŘACÍ Na pátek se těším celý týden. Na který den v týdnu se nejvíc těšíš ty? Kéž by byl první den prázdnin! Připrav se na prázdniny plné dobrodružství.

Jaký je slovesný způsob u slovesa? Jak poznáme druh věty? Jaký je slovesný způsob u slovesa? způsob oznamovací VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA TÁZACÍ VĚTA PŘACÍ V malém městě se téměř nic neutají. Ať se vám v horách líbí! Kdo si postavil auto před náš vjezd? způsob rozkazovací VĚTA ROZKAZOVACÍ VĚTA PŘACÍ Dobře dojeďte! Na cizího psa nesahej! způsob podmiňovací VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA TÁZACÍ VĚTA PŘACÍ Sami bychom to asi nevyřešili. Mohli byste nám zavolat později? Kéž by Vánoce byly alespoň dvakrát v roce!

Jaké znaménko je na konci věty? Jak poznáme druh věty? Jaké znaménko je na konci věty? .tečka VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA ROZKAZOVACÍ Na zítřejší hodinu si připravte popis svého kamaráda. Kuba se už zase všemu směje. ! vykřičník VĚTA ROZKAZOVACÍ VĚTA PŘACÍ A už se nevracej! Mějte se hezky! VĚTA TÁZACÍ ? otazník Kolik je dvanáct krát dvanáct?

Druhy vět tázacích otázka zjišťovací otázka doplňovací otázka vylučovací ANO NE věta slovo 1. možnost 2. možnost Kde můžeme chytit největší pstruhy? Pojedeme v létě k moři, nebo na ryby k Berounce? Půjdeme ráno na ryby?

Kam se poděly věty zvolací? Věty zvolací nemají vlastní formu. Jsou to věty oznamovací, tázací nebo přací, které vyslovujeme s citovým zabarvením – vzrušeně. Píšeme za ně vykřičník. Často mají podobu větného ekvivalentu – o něm se budeme teprve učit. To byla nádhera! Vy jste mně snad neslyšeli? Ať žije dědeček! Haló! Sláva! Nazdar!

Konečně něco na procvičení! Osobní vlak z Domažlic do Hostouně měl deset minut zpoždění. a) urči druh dané věty b) změň druh věty na větu tázací – otázku doplňovací c) změň druh věty na větu tázací – otázku zjišťovací Přinesl si Petr na hodinu výtvarné výchovy vodové barvy? b)změň druh věty na větu rozkazovací c) změň větu na otázku doplňovací Jana, pes, malý, svůj, den, cvičit, každý a) použij daná slova a vytvoř větu oznamovací b) větu tázací – otázku zjišťovací c) větu rozkazovací d) větu přací