Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_5M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět: Využívání informačních a komunikačních technologií, etická výchova Téma: Stolování Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2336 Datum: 19. 03. 2013 Anotace: Žáci pracují ve dvojicích na úkolu – jaké jsou zásady správného představování. Jednotlivé druhy představování předvedou. Na závěr vypracují pracovní list se shrnutím poznatků. Otázky jsou promítány dataprojektorem na plátno. Stolování
Správně prostřený stůl Prostírání Správné umístění stolního nádobí Umístění příborů, druhy příborů Umístění misek na salát, kompot Druhy sklenic a jejich umístění
Chování u stolu Správné sezení na židli Opírání loktů o stůl Sklánění hlavy k talířům Držení příborů Čtení při jídle Konverzace
Servírování Používání ubrousku/druhy Odebírání jídla z mísy Jaké množství si nabrat? Přídavky Některé druhy jídla – způsob jedení ( chléb, salát, těstoviny,vejce…) Co mohu jíst rukama?
Pozvání na oběd, večeři Způsob pozvání Rozsazení hostů Vhodné jídlo Co znamená v restauraci „MENU“ Jak se chovat v restauraci? Zásady správného stolování