Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jana Šulcová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jana Šulcová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Jana Šulcová
Název školy: ZŠ a MŠ, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Jana Šulcová Název : VY_32_INOVACE_4A_16 Téma: Procvičování učiva 5. ročník Téma: Český jazyk 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace prezentace pro žáky 5.ročníku ZŠ, předmět český jazyk
opakování učiva na interaktivní tabuli žáci doplňují možno vytisknout jako pracovní list pro práci ve dvojicích nebo pro samostatnou práci kontrola správnosti samostatně, vyučujícím nebo sousedem v lavici

3 1.Doplň správně předponu:
Zajíc se uchýlil do ___pečí. Vědec __jevil nový lék.Táta ___svítil světlo.Větroň se __nášel v oblacích.Lidé se __romáždili na náměstí.Mraky hrozivě _čenaly.___zuření psi se rozběhli z kopce dolů.Umíš __pravit kolo? S radostí jsme se s nimi __známili. ___pusť cukr ve vodě.Vlajka stoupala __hůru. 2. Doplň předponu s-,z- vz- : _hlédl výstavu, _úžila sukni, špatné _vědomí, __tal z postele, _ložil papír,kůň se __pínal, _bírat léčivé byliny, drahá __tupenka, _hořet na popel,Strýc __stárl, _volili předsedu vlády, -míchat barvy dohromady. 3. Doplň i/y: Nov_ ob_vatelé, slavn_ sportovci, shnil_ jablka, v_soké stavb_, m_ši napol_ch,pod štíhl_m stromem, před Milanov_m domem, malířov_ kresby, čtu Karafiátov_ Broučky, m_tina s v_hřívajíc_m_ se plaz_, krab_ salát, o Přemyslov_.

4 4. Doplň tabulky: Vymysli větu s každým spojením z levé tabulky.
ROD ČÍSLO PÁD VZOR ze stolu bez přátel přines mi pero v lavici k milenci s radostí v pískovištích z polic SLOVESO ZPŮSOB nemluvte šel by vrátili se psali bychom doběhni budu spát skáčeme počítej Vymysli větu s každým spojením z levé tabulky. Nakresli obrázky ke 2 větám, které jsi vymyslel. Urči osobu, číslo a čas u sloves v pravé tabulce.

5 Kontrola: 1. Zajíc se uchýlil do bezpečí. Vědec objevil nový lék.Táta rozsvítil světlo.Větroň se vznášel v oblacích. Lidé se shromáždili na náměstí. Mraky hrozivě zčenaly. Rozzuření psi se rozběhli z kopce dolů.Umíš spravit kolo? S radostí jsme se s nimi seznámili. Rozpusť cukr ve vodě. Vlajka stoupala vzhůru. 2. Zhlédl výstavu, zúžila sukni, špatné svědomí, vstal z postele, složil papír,kůň se vzpínal, sbírat léčivé byliny, drahá vstupenka, shořet na popel,strýc zestárl, zvolili předsedu vlády, smíchat barvy dohromady. Nový obyvatelé, slavní sportovci, shnilá jablka, vysoké stavby, myši na polích, pod štíhlým stromem, před Milanovým domem, malířovy kresby, čtu Karafiátovy Broučky, mýtina s vyhřívajícími se plazi, krabí salát, o Přemyslovi. 3.

6 Jsi se sebou spokojen(a)?
Kontrola: SLOVESO ZPŮSOB nemluvte rozkazovací šel by podmiňovací vrátili se oznamovací psali bychom doběhni budu spát skáčeme počítej ROD ČÍSLO PÁD VZOR ze stolu Muž. j. 2. Hrad bez přátel Mn. Muž přines mi pero Stř. 4. město v lavici Žen. 6. růže k milenci 3. muž s radostí 7. kost v pískovištích moře z polic Jsi se sebou spokojen(a)? Jak jste si počínali? Pracovali jste správně? Byla tam nějaká chybička? Kolik?

7 Zdroje Obrázky galerie Microsoft PowerPoint
Učebnice ČJ pro 5.ročník, Nová škola Brno Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jana Šulcová"

Podobné prezentace


Reklamy Google