Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32 _INOVACE_38 Ročník: VIII. Sada: Chemie Druh: Výukový materiál Autor: Mgr. Petr Suchánek Název: Soli karboxylových kyselin III Anotace: Materiál slouží k seznámení s učivem. Jednotlivé části mohou být použity jako zápis do sešitu. Datum vytvoření: 5.5. 2013 Datum ověření: 21.5. 2013
Soli karboxylových kyselin
tvrdost vody je ovlivněna množstvím rozpuštěných solí ve vodě tvrdost vody se udává ve stupních německé tvrdosti oN 0-4 velmi měkká dešťová voda 4-8 měkká voda voda ze studánek 8-15 středně tvrdá voda vodovodní voda 15-25 tvrdá voda studniční voda 25- extrémně tvrdá voda krasové oblasti
tvrdost vody se dá odstranit změkčovačem, zabraňují vzniku vodního kamene vzniklý vodní kámen se odstraňuje kyselinou octovou, kyselinou citronovou šťavelan vápenatý – v lidském těle se podílí na vzniku ledvinových kamenů kyselina šťavelová je obsažena ve špenátu, rebarboře, červené řepě, šťovíku
Opakování: Jaký rozdíl je ve složení minerální vody a destilované vody Opakování: Jaký rozdíl je ve složení minerální vody a destilované vody? V čem je nebezpečná kyselina šťavelová? Co je typické pro krasové oblasti?