Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_109 Ročník: 5. Sada: Přírodověda Druh: Prezentace Autor: Mgr. Alice Kořenková Název: Energetické suroviny Anotace: Rozdělení energetických surovin, způsoby těžby, využití energie Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Energetické suroviny jsou suroviny, ze kterých se vyrábí energie.
Jsou to suroviny, ze kterých získáváme: teplo, světlo, energii k pohonu automobilů, elektrickou energii Energetické suroviny neboli paliva: - pevná – uhlí Uhlí se těží hornickým způsobem. Hnědé uhlí se těží na povrchu země v povrchových dolech.

3 Energetické suroviny Černé uhlí se těží hluboko pod zemí v hlubinných dolech. Uhlí potřebujeme hlavně k topení a k výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách.

4 Energetické suroviny - kapalná – ropa
Ropa se těží pomocí hlubinných vrtů, nad kterými jsou postaveny ropné věže. Na některých místech Země se ropa těží z vrtů na mořském dně. K práci nad vrty slouží ropná plošina.

5 Energetické suroviny plynná – zemní plyn
Z ropy se vyrábí benzín a nafta, využívá se také k výrobě elektřiny, ve stavebnictví nebo chemickém průmyslu. plynná – zemní plyn Zemní plyn se těží společně s ropou. Zemní plyn se dostane ke spotřebiteli podzemním potrubím tzv. plynovodem. Zemní plyn se využívá nejvíce v domácnostech k vytápění. Je nebezpečný, protože je výbušný.

6 Energetické suroviny – opakovací cvičení
Vysvětli pojem energetické suroviny a jejich využití Na jaké 3 druhy rozdělujeme energetické suroviny? Jakým způsobem se těží uhlí? K čemu se využívá ropa? Co se těží společně s ropou a k čemu se vytěžená surovina používá? ? ? ? ? ?

7 Citace Obrazový a textový materiál: :15-19: Klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google