Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_314 Ročník: 8. Sada: Fyzika Druh: Prezentace Autor: Mgr. Květoslava Latoňová Název: Chemické zdroje elektrického napětí Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva – Chemické zdroje elektrického napětí. Objasňuje princip a složení galvanického článku. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Chemické zdroje elektrického napětí

3 Chemický zdroj napětí:
obr. 1 obr. 2 = zdroj napětí převádějící chemickou energii na energii elektrickou první pokusy – Alessandro Volta – Voltův sloup galvanický článek

4 galvanický článek: = 2 elektrody (kov, uhlík) + elektrolyt (roztok s volnými ionty) obr. 3

5 rozdělení: sekundární (akumulátory) – dají se dobíjet
obr. 5 primární – po čase se vybijí; nejpoužívanější – suché články obr. 4

6 využití: tužková baterie ………1,5 V plochá baterie ………..4,5 V
autobaterie: motocykl …………. 6 V osobní auto …….. 12 V nákladní auto ….. 24 V Zdroj o vyšším napětí získáme při sériovém zapojení několika zdrojů. Výsledné napětí se rovná součtu napětí všech jednotlivých zdrojů.

7 otázky a úkoly: Z čeho se skládá galvanický článek?
Proč se jako elektrody používají různé kovy? Rozeber vybitou plochou baterii. Z kolika článků se skládá a jak jsou propojeny? Zakresli. Jaké napětí dostaneš propojením 6 tužkových baterek? Proč použité baterie nepatří do běžného odpadu?

8 zdroje: obr. 1: PETER439. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2: GANOT, Adolphe. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 3: MAXX. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 4: HYNEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 5: SHADDACK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google