Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_372 Ročník: 9. Sada: Fyzika Druh: Prezentace Autor: Mgr. Květoslava Latoňová Název: Elektrická práce Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva – Elektrická práce. Žákům vysvětluje základní pojmy a vzorce. Pochopení učiva si ověří na ukázkovém příkladu. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 ELEKTRICKÁ PRÁCE

3 Elektrická práce ve vodiči v uzavřeném elektrickém obvodu vzniká elektrické pole síly el. pole přemisťují částice s nábojem  konají práci = elektrická práce: W = U . Q velikost náboje je závislá na velikosti proudu a na čase: Q = I . t

4 výsledný vzorec elektrické práce:
W = U . I . t tj.: prochází-li vodičem proud I po dobu t, vykoná elektrické pole práci W = U . I . t, kde U je napětí mezi konci vodiče jednotka: joule [J] ale i wattsekunda [Ws], protože U . I = P (v praxi kilowatthodina – kWh)

5 elektroměr obr. 1

6 příklad: Mezi svorkami elektrického spotřebiče je napětí 28 V. Spotřebičem prochází elektrický proud 300 mA po dobu 150 s. Jakou elektrickou práci vykonají síly elektrického pole ve spotřebiči? U = 28 V I = 300 mA = 0,3 A t = 150 s W = ? J W = U . I . t W = , W = 1260 J = 1,26 kJ W = 1,26 kJ Síly elektrického pole vykonají páci 1,26 kJ.

7 zdroje obr. 1: ADAMEK, Petr. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google