2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Advertisements

Život na Zemi.
Obecná biologie.
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Autor výukového materiálu:
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Živá příroda.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 18. Dřevo a jeho původ Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): List
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Semeno. Plod.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
18. Pascalův zákon, hydraulika
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
1. Měření a orýsování materiálů
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 2. Organismus a prostředí Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 5.10.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na organismus a prostředí.

Život a jeho vlastnosti Co je to život? - zvláštní forma existence hmoty, která má určité vlastnosti.

Život a jeho vlastnosti Dráždivost Je to schopnost reagovat na změny prostředí, informace putuje do určitých center nebo do orgánů těla.

Život a jeho vlastnosti Látková výměna Je to určitá přeměna látek a energie, kdy organismus je schopen přijímat látky zvenčí, uvnitř je chemicky zpracuje, získá energii a přebytečné zplodiny vyloučí.

Život a jeho vlastnosti Dědičnost znaků Je to možnost uchování genetických informací a schopnost přenášet na další generace.

Život a jeho vlastnosti Rozmnožování – reprodukce Z biologického pohledu znamená způsob zajištění potomků.

Organismus Pokud mluvíme o organismu, myslíme tím zástupce určitého druhu například: rostliny živočicha houby bakterie

Organismus Co je to „Druh?“ Jsou to všichni jedinci, kteří jsou „nositeli“ stejných nebo podobných dědičných informací. Vzájemným spojením jsou schopni dávat plodné potomky se stejnými genetickými informacemi.

Evoluce Organismů Život jedince ve srovnání s milióny let období vývoje organismu je velmi krátký.

Evoluce Organismů Zachování vlastností každého druhu po několik generací je umožněno stabilitou dědičných, neboli genetických informací.

Mutace organismů Na organismy působí prostředí, které může ovlivňovat dědičný základ.

Mutace organismů Mutace – jsou způsobené škodlivými vlivy prostředí na organismus jako např.: radioaktivní záření chemické látky…atd Jsou to změny v dědičných vlastnostech. Jen vzácně se vyskytnou mutace, které jsou pro život v daném prostředí výhodné.

Mutace organismů Mutace jsou změny v dědičných vlastnostech. Jen velmi vzácně se mohou vyskytnout takové mutace, které by mohly být pro život v daném prostředí výhodné. Záměrně se mohou používat mutace například při šlechtění některých druhů rostlin.

Mutace organismů Mutace se projevují jako velmi těžké poškození organismu. Ve zvláštních případech mohou však přinášet mutantovi určitou výhodu, a to v přizpůsobení na životní podmínky.

viry Parazitují uvnitř buněk živočichů, rostlin, hub ale i bakterií. Nemnoží se mimo buňku hostitele. Zapříčiňují onemocnění živého organismu (neštovice, AIDS, záněty mozku a mozkových blan, spalničky, spála, chřipka, žloutenka, kulhavka, slintavka, mor drůbeže aj.).

viry Infekce se šíří poměrně rychle, protože v jediné napadené buňce může vzniknout až 10 000 nových virových částic, které napadnou další buňky.

bakterie Mají poměrně primitivní buněčnou stavbu. Buňky bakterie ještě nemají typické jádro. Některé buňky jsou nebezpečnými původci některých závažných onemocnění jako je: cholera tyfus zápal plic angína tuberkulóza aj.

Zdroje pro textovou část ČERVINKA, P. a kolektiv Ekologie a životní prostředí, Česká geografická společnost, Praha: 2005 ISBN: 80-86034-63-1 BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: 80-7333-024-5. CVRČEK, K.,BERÁNEK,J., EISENREICH, K., FLORIAN, S., Zbožíznalství, Fortuna, Praha 1995 KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 7 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-1750.html>. Snímek 7 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-1751.html>. Snímek 7 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-1752.html>. Snímek 10 - [cit. 2012-17-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://http://www.clker.com/clipart-2525.html>. Snímek 10 - [cit. 2012-18-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-1720.html>. Snímek 12 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-3343.html>. Snímek 14 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-15325.html>. Snímek 15 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-25172.html>. Snímek 17 - [cit. 2012-17-05]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-1731.html>.