Trestní zodpovědnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ NÁSTROJE PRÁVA Mgr. Michal Oblouk. ZÁKONY  obecně závazné právní předpisy přijaté parlamentem  psaná podoba  obsahují právní normy  vytváří.
Advertisements

Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Základy automatického řízení 1
Pojem přeměna obchodní společnosti
Složené úrokování Tematická oblast
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kód vzdělávacího materiálu:
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Právní odpovědnost a její druhy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Jana Konečná Odpovědnostní vztahy Jana Konečná
Ticháček s nimi hledá cestičky…
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Trestný čin.
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Doplněk (verbální atribut)
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základy trestní odpovědnosti
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
TRESTNÍ PRÁVO Kateřina Dušáková.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Trestní odpovědnost v rozhodovacích procesech územní samosprávy
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Hledáme klíč k právům dětí
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák.
Vztah k životnímu prostředí
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Kriminalita nezletilých dětí a mladistvých
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Trestní zodpovědnost

Jak koukat na svět

Trestní zodpovědnost ?????

odpovědnost za trestné činy. Trestní zodpovědnost = odpovědnost za trestné činy. Pachatel se musí podrobit se trestu.

Může být potrestán každý ???

NE

ROZHODUJE Věk Nepříčetnost Zmenšená příčetnost

KDO NEMŮŽE BÝT POTRESTÁN??? Věk Kdo v době spáchání činu nedovršil patnáctý rok svého věku, není trestně odpovědný. Nepříčetnost Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný. Zmenšená příčetnost Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu měl podstatně sníženou schopnost rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, je zmenšeně příčetný.

VĚK DO 14 LET – NEZLETILÝ 15 – 17 LET – MLADISTVÝ OD 18 LET - DOSPĚLÝ

nezletilý za nezletilce a jeho jednání odpovídá ten, kdo je povinen nad ním vykonávat dohled. Zpravidla jsou to rodiče. rodiče se Zprostí odpovědnosti jen tehdy, pokud prokáží, že náležitý dohled nezanedbali.

15 – 17 LET – MLADISTVÝ Při ukládání trestů mladistvým se postupuje podle trestních sazeb, které stanoví zákon za jednotlivé trestné činy, ale tyto sazby se u mladistvých snižují na polovinu, přičemž však horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice jeden rok. V případě, že mladistvý spáchal trestný čin, za který trestní zákon ve zvláštní části dovoluje uložení výjimečného trestu, a že stupeň nebezpečnosti takového trestného činu pro společnost vzhledem k zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení činu nebo k zvlášť zavrženíhodné pohnutce nebo k zvlášť těžkému a těžko napravitelnému následku je mimořádně vysoký, může mu soud uložit trest odnětí svobody na pět až deset let. Doživotní trest je vyloučen.

nepříčetnost je takový psychický stav, v němž jednající není schopen rozpoznat nebezpečnost svého chování nebo je nedokáže dostatečně ovládat. Nesmí si tento stav úmyslně přivodil s cílem trestný čin spáchat = „napít se na kuráž".

Zmenšená příčetnost = Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu měl podstatně sníženou schopnost rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, je zmenšeně příčetný.

OPAKOVÁNÍ

KDO JE MLADISTVÝ ??

MLADISTVÝ JE ČLOVĚK VE VĚKU OD 15 - 17 LET

MŮŽE BÝT TRESTÁN VĚZENÍM MLADISTVÝ ??

ANO. DÉLKA TRESTU JE POLOVIČNÍ NEŽ U DOSPĚLÉHO

MŮŽE MLADISTVÝ DOSTAT VYJÍMEČNÝ TREST ??

NE

METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k doplnění nové látky – trestní zodpovědnost.. Jednotlivé snímky se posunují klinutím myši. Na závěr žáci odpovídají na jednoduché otázky.

POUŽITÉ ZDROJE Foto č. 3 – archiv autora Text - Trestní zákoník - č. 40/2009 Sb.