16. Vsazování mosazného drátu do kovu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): Výroba přetiskovacího laku Název sady: 15. Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Motory – mazání a chlazení Ročník:
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 16. Opravy vad dřeva
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 18. Zdobení nože
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Poměr v základním tvaru.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
3. Skládání vektorů, převody jednotek
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Ruční obrábění plastu II
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
10. Test –montáže a demontáže zbraní
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Poměr v základním tvaru.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

16. Vsazování mosazného drátu do kovu Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 16. Vsazování mosazného drátu do kovu Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vsazování mosazného drátu do kovu,technologického postupu při jeho vsazování a dodržování bezpečnostních předpisů.

Vsazování různých materiálů do sebe je, stará nejen rytecká technologie používaná v umění, při zdobení šperků,ozdobných kazet, zbraní atd. Tato metoda zdobení se odborně nazývá inkrustace. Inkrustace je vkládání kusů různých materiálů do předem vydlabaných otvorů. Tyto materiály tvoří různé obrazce.

Jako před každou ryteckou prací, si v první řadě připravíme materiál na kterém budeme pracovat. Na část materiálu si naneseme barvu, abychom si mohli orýsovat motiv.

Orýsujeme si tvar, do kterého budeme vsazovat mosazný drát Orýsujeme si tvar, do kterého budeme vsazovat mosazný drát. Upneme materiál do ryteckého svěráku.

Jako první si vyryjeme špičatým rydlem rovné linky Jako první si vyryjeme špičatým rydlem rovné linky. Hloubku linky si určíme podle průměru vsazovaného drátu. Běžně se používá zlatý drát průměru 0,3 – 0,5 mm.

Nyní použijeme ploché rydlo, jako sekáč,kterým začneme podsekávat materiál z jedné strany vytvořené linky.

Vytvořili jsme jednu stranu rybinové drážky Vytvořili jsme jednu stranu rybinové drážky. Profil vytvořené drážky je na obrázku vpravo dole.

Nyní podsekáme druhou stranu drážky a tím vytvoříme rybinu, do které budeme vsazovat drát. Profil hotové drážky je vidět dole na obrázku.

Při nákupu zlatého nebo mosazného drátu nemusíme vždy sehnat námi požadovaný průměr. V tom případě musíme průměr drátu zmenšit pomocí průvlaku. Průvlak je deska s otvory. Je vyrobená z nástrojové oceli, aby nedocházelo k nežádoucímu opotřebení přesných děr, při protahování drátů. Z jedné strany jsou otvory zahloubeny, aby jimi drát snadněji pronikal.

Průměry otvorů v průvlaku, jsou odstupňovány po 0,05 mm Průměry otvorů v průvlaku, jsou odstupňovány po 0,05 mm. Zde zobrazený průvlak je pro drát o průměru 1mm a po provlečení všemi otvory dostaneme drát o průměru 0,5 mm.

Následně protáhneme drát postupně všemi otvory. Před tím než začneme drát otvory provlékat, jeho začátek zapilujeme do špičky a potřeme ho včelím voskem. Následně protáhneme drát postupně všemi otvory.

Při protahování, vzniká v drátu vnitřní pnutí, které odstraníme tím, že protažený drát vyžíháme. Postačí k tomu plynový zapalovač.

Nyní drát očistíme, smirkovým plátnem jemné zrnitosti, abychom odstranili veškeré nečistoty a taky nežádoucí zabarvení po žíhání.

Před vsazováním si drát odsekneme plochým sekáčem, abychom zarovnali jeho čelo. Přiložíme si drátek na začátek rybinové drážky.

Nyní přiložíme cizelovák na začátek drátu a zlehka klepáním kladívkem drát vložíme do rybinové drážky.Jeho konec opět odsekneme plochým sekáčem.

Pokud máme drát vložený a v drážce drží zatemujeme ho cizelovákem do roviny s materiálem. Nakonec brusným kamenem drát přebrousíme, tak aby nevyčníval nad materiál.

Pokud jsme pracovali pečlivě, drát v drážce drží a při přejetí prstem po inkrustaci ho nesmíme cítit, jako vyvýšené místo na materiálu.

Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu -Vyjmenuj jaký průměr drátu je nejběžnější při inkrustaci? -Popiš, co to je inkrustace? -Jak postupujeme při protahování drátu průvlakem? -V jakých případech drát protahujeme průvlakem?

Zdroje pro textovou část Rytecká technologie. Uherský Brod, 1999. Interní materiály.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.