Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Chemické složení organismů
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
Výživa má vliv na zdravotní stav člověka. Složení stravy ovlivňuje výkonnost, zdraví, fyzický i psychický stav člověka. Správná strava má být pestrá, střídmá.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
M E T O D Y H O D N O C E N Í K O S M E T I C K Ý C H P Ř Í P R A V K Ů V Č S N Ing.Karel Janeš, CSc.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
Jakost potravin.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 TEMA: Chemie 8-Jak zkoumáme.
Potrava
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení jakosti mouky:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
KVÍZOVÉ OTÁZKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: opakování, kvízové, otázky Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Smyslové orgány.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Jakost potravin Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 30.5.2018

Obsah Co je to jakost potravin Hodnocení Metody hodnocení

Co je to jakost potravin Souhrn vlastností výrobku Vlastnosti výrobku vyjadřující schopnost plnit požadavky, které mu byly určeny

Hodnocení Hodnotí se: Obsah živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny, voda) Vzhled a smyslové faktory (tvar, barva, vůně, chuť) Technologické faktory (konzistence, struktura) Hygienické faktory (obsah cizorodých a škodlivých látek)

Metody hodnocení Senzorické - smyslové Zrak – hodnotíme vzhled (tvar, barvu, čistotu, rozměry, lesk) Chuť – sladkost, kyselost, slanost, aromatičnost, pachuť, která nelze odhalit čichem Čich – hodnotíme přítomnost aromatických látek (např. stupeň hniloby) Hmat – ověřujeme konzistenci (drobivost, zrnitost)

Metody hodnocení Analytické objektivní zjišťování vlastností, které jsou dány normami Při stejném vzorku za stejných podmínek poskytují stejný výsledek

Metody hodnocení Analytické Fyzikální zkouška - zjišťuje hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu Chemické rozbor - stanoví celkové složení potraviny i obsah jednotlivých složek – konzervačních činidel, soli, cukru Mikrobiologické zkoušky – přítomnost mikroorganizmů (neškodné, choroboplodné) Biologická zkouška – ověřování na zvířatech přítomnost škodlivin

Otázky Co je to jakost potravin? Co hodnotíme u potravin? Jaké jsou metody hodnocení potravin? Jaké jsou senzorické metody hodnocení potravin? Jaké jsou analytické metody hodnocení potravin?