Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_03_Fyzikální,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Bc. Naďa Prejzová VY_32_Inovace_ Dělení 9
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
Elektromotor a jeho využití
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
Název projektu: Moderní škola
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Přímá tělesa v úlohách z praxe
MATEMATIKA Logaritmické rovnice.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Jana Čechová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Investice do rozvoje dalšího vzdělávání
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Transkript prezentace:

Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: VY_32_INOVACE_02_c_3_Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Sada: Fyzika VII. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Jan Havlík

Název: Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Autor: PaedDr. Jan Havlík Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva o jednotlivých druzích pevných látek a jejich vlastnostech – pružnost a tvárnost, které nás obklopují a se kterými se denně setkáváme. Tato výkladová prezentace je prokládána mnohými znalostními otázkami na procvičení a upevnění si svých vědomostí a každá část je ukončena písemnou prověrkou. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne 23.9.2013 v VII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Snažte se ohnout prut, pravítko. Snažte se natáhnout gumovou hadici, ocelovou pružinu. Na háček siloměru zavěste závaží. Zmáčkněte houbu na tabuli. Ohýbáním, natahováním nebo mačkáním tyto předměty mění svůj tvar.

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Když tyto látky přestaneme ohýbat, natahovat nebo mačkat, nabudou opět svůj původní tvar. Některé pevné látky jsou pružné. Využití : Pružnost pera – hodinový stroj, trampolína, matrace.

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Pružnost mírní nárazy u aut, vagónů, motocyklů. Gumové podpatky umožňují pružnou chůzi. Gumové zátky umožňují vzduchotěsné uzavírání lahví.

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Písemná práce: Určete věci z látek pružných : tabule, míč na košíkovou, skříň, houba na tabuli, školní lavice, tyč na skok o tyči, sklo, molitan…

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Písemná práce: Co udělají pružné látky, jestliže na ně přestanete působit silou: vůbec nic zlomí se vrátí se do původního stavu rozplynou se v podobě páry do prostoru

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Máme plastelínu, měděný a ocelový drát. Co můžete vytvořit z plastelíny? Zkuste ohýbat drát z oceli a mědi? Plastelína, měděný i ocelový drát změnily svůj tvar trvale. Tyto pevné látky jsou tvárné.

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Tvárnost je základem práce kováře, skláře, keramika, cihláře, pekaře…..

Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Písemná práce : 1. Které z těchto látek jsou látky tvárné, tj. můžete z nich vytvářet nové věci, lehce z nich vymodelovat různé předměty, postavy nebo zvířata: těsto lepidlo cihlářská hlína plast písek cukr dřevo korek tenký drát keramika papír plastelína 2. Ve kterých průmyslových odvětvích se využívá tvárnosti látek?

PowerPoint - zdrojová banka Klipart: Použité zdroje: PowerPoint - zdrojová banka Klipart: www.office.microsoft.com