Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,"— Transkript prezentace:

1 Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost, vůně, teplota… Pokud můžeme o nějaké věci říkat, že má tvar, rozměry a že se nachází v určitém místě, budeme takovou věc ve fyzice nazývat tělesem. Těleso je osoba, zvíře, rostlina nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry a polohu.

2 Těleso a látka Některá tělesa mají jednoduchý tvar.
Jiná tělesa mají tvar složitý

3 Těleso a látka Fyzika zkoumá různé vlastnosti těles i jejich změny.
Zabývá se i příčinami těchto změn. Tělesa mohou z různých příčin měnit například svou velikost, tvar i polohu – mohou se pohybovat. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles.

4 Těleso a látka Které z následujících pojmů označují tělesa a které ne?
Jsou tělesa: Nejsou tělesa: hrnek čaj v hrnku Měsíc řeka pneumatika strom kapka vody srpen holka včela duha vůně růže mlha kamínek vzduch v pneumatice

5 Těleso a látka Z čeho se tělesa skládají?
Dřevěná část kladiva (topůrko) Železná část kladiva Každé těleso je z nějakého materiálu, který budeme nazývat látka. Látkou je například železo, dřevo, plast, vzduch, cukr, voda… Tělesa se skládají z různých látek. Z látek jsou ale složeny i věci, které tělesy nejsou (řeka, mlha…).

6 Těleso a látka Urči zda jde o látky: Je látka: Není látka: voda
kapka vody vzduch pes pneumatika písek hromada písku krev teploměr vápno parfém sklo kulička dřevěné prkno


Stáhnout ppt "Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,"

Podobné prezentace


Reklamy Google