Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_16_Pascalův zákon Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu, zápisu a procvičení daného učiva. Možné využít i k aktivnímu opakování.

2 PASCALŮV ZÁKON

3 VLASTNOSTI KAPALNÝCH TĚLES - OPAKOVÁNÍ
Řadu vlastností kapalných látek znáte již ze 6.ročníku a vlastních zkušeností. Vyjmenujte je a připomeňte i pokusy, jevy, které je charakterizují. nápověda

4 VLASTNOSTI KAPALNÝCH TĚLES - OPAKOVÁNÍ
Kapaliny tvoří malé částice (např. molekuly), které jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Působí mezi nimi přitažlivé i odpudivé síly. V gravitačním poli je volný povrch kapalných těles vodorovný. Horizontální směr volné hladiny kapalného tělesa určíme libelou. Kapalné těleso přijme tvar podle „nádoby“, v níž se nachází (volně rozlitá kapalina vytvoří na vodorovném povrchu tenkou vrstvu). Kapalná tělesa jsou snadno dělitelná a můžeme je přelévat. Kapaliny jsou prakticky nestlačitelné.

5 TLAK KAPALIN V UZAVŘENÉM PROSTORU - POKUS
Použijeme PET lahev a v místě uzávěru uděláme několik otvorů. Lahev naplníme vodou až k otvorům a uzavřeme. Na vhodném místě lahev otočíme a zmáčkneme. Pozoruj, jak voda vystřikuje. Změní se výsledek pokusu, budeme-li lahev mačkat v jiném směru? Voda vystřikuje všemi otvory přibližně stejně prudce a vždy kolmo na stěny nádoby. Výsledek pokusu nezáleží na tom, v jakém směru působí tlaková síla našich rukou na lahev.

6 TLAK KAPALIN V UZAVŘENÉM PROSTORU-POKUS
Vezmeme si skleněnou baňku, ve které jsou malé otvory. Pístem budeme tlačit tlakovou silou F na vodu ve vodorovném směru. Co pozorujeme? Voda vystřikuje nejen ve směru působící síly, ale všemi směry a vždy kolmo ke stěně nádoby. F

7 TLAK KAPALIN V UZAVŘENÉM PROSTORU-ZÁVĚR
Vystřikující paprsky vody naznačují směry tlakové síly, kterou by voda působila na stěnu v místě otvoru, kdyby tam tento otvor nebyl. Působení vnější síly se tedy přenáší v kapalině do všech směrů a je vždy kolmé ke stěně nádoby. →Působením vnější síly vzniká tlak ve všech místech kapaliny uzavřené v nádobě. →Tento tlak je všude stejný.

8 TLAK KAPALIN V UZAVŘENÉM PROSTORU-POKUS
Zavařovací sklenici částečně naplníme vodou. Pak ji vzduchotěsně uzavřeme zátkou se čtyřmi trubičkami. Tři z nich jsou různě zahnuté a sahají do různé hloubky. Čtvrtá sahá nad hladinu. K ní připojíme gumový balónek. Stisknutím balónku se stlačí vzduch nad kapalinou a působí jako píst tlakovou silou na její hladinu. Co pozorujeme? Ve všech třech trubicích vystoupá voda do stejné výše. → Tlak vyvolaný ve vodě uzavřené ve sklenici je ve všech místech kapaliny stejný.

9 PASCALŮV ZÁKON PASCALŮV ZÁKON Působením vnější síly kolmo na povrch kapaliny v uzavřené nádobě vznikne ve všech místech kapaliny stejný tlak.

10 Narozen: 19. června 1623 Clermont Zemřel: 19. srpna 1662 Paříž
BLAISE PASCAL Blaise Pascal Narozen: 19. června 1623 Clermont Zemřel: 19. srpna 1662 Paříž Národnost: Francouz francouzský matematik, fyzik, spisovatel, teolog a náboženský filosof

11 a)Vyjádři v kilopascalech:1Pa- 400Pa-3000Pa-0,5MPa-0,03MPa
PROCVIČENÍ 1. a)Vyjádři v kilopascalech:1Pa- 400Pa-3000Pa-0,5MPa-0,03MPa b)Vyjádři v pascalech:3kPa-0,6kPa-0,25kPa-0,03MPa-0,0008MPa a)0,001kPa-0,4kPa-3kPa-500kPa-30kPa b)3 000Pa-600Pa-250kPa Pa-800Pa Řešeníí 2. Kolmo na volnou hladinu kapaliny v nádobě působí píst o obsahu 0,10m² tlakovou silou 2560N. Jak velký tlak v kapalině vznikne. Řešeníí S=0,10m² F=2560N p=xPa V kapalině vznikne tlak 25,6kPa

12 PROCVIČENÍ 3.Na píst o obsahu 4dm², který se dotýká volné hladiny kapaliny v nádobě, působí vnější tlaková síla F. Urči velikost této síly, jestliže v kapalině vznikne tlak 1,2kPa. Řešeníí S=4dm² =0,04m² p=1,2kPa=1200Pa F=xN F p . S F=p.S x=0, F=48N Tlaková síla má velikost 48N.

13 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN AUTOR NEUVEDEN. ZŠ Dobrovského Lanškroun [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. ucivoze.sweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: AUTOR NEUVEDEN. seminarka-kapaliny.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Podpora výuky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google