Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce"— Transkript prezentace:

1 Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MAT-FUNKCE-06 Tematický celek (sada): Funkce Téma (název) materiálu: Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce Předmět: Matematika Ročník / Obor studia: 1./ Ekonomika a podnikání, Cestovní ruch, Informační technologie, Podnikání Autor / datum vytvoření: Ing. Bc. Jaroslava Horová/ Anotace: Žáci se seznámí s pojmem omezenost funkce a naučí se rozeznávat zda je funkce omezená. Metodický pokyn: Určeno k prezentaci nebo samostudiu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Omezenost Funkce Funkce f je shora omezená, jestliže existuje takové reálné číslo A, že pro všechna x D(f) platí f(x) ≤ A . Funkce f je zdola omezená, jestliže existuje takové reálné číslo A, že pro všechna x D(f) platí f(x) ≥ A . Funkce je omezená, jestliže je omezená zdola a zároveň shora.

3 Příklady Funkce omezená zdola.

4 Příklady Funkce omezená shora.

5 Příklady Funkce omezená shora i zdola - omezená.

6 Příklady Funkce není omezená.

7 Příklady na procvičení
Určete zda je funkce f omezená. [není omezená] [omezená zdola]

8 [omezená] [omezená shora]

9 Použité zdroje RNDr. ČERMÁK, Pavel; Mgr. ČERVINKOVÁ, Petra. Odmaturuj z matematiky. Brno: DIDAKTIS spol. s.r.o., 2002, ISBN PhDr. ŘÍDKÁ CSc, Eva; RNDr. BLAHUNKOVÁ, Dana; Mgr. CHÁRA, Petr. Maturitní otázky - matematika. Praha: Fragment, s.r.o., 2007, ISBN Není-li uvedeno jinak, jsou grafy vytvořeny v programu Funkce 2.01. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Základní vlastnosti funkcí – omezenost funkce"

Podobné prezentace


Reklamy Google