Třené, jádrové a smetanové výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Ing. Sikorová Renata
DUM - Digitální Učební Materiál
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Příprava drůbeže pečením
Výroba pěnových cukrovinek
Protýkání a plnění hovězího masa
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Elektronické součástky a obvody
Základní pojmy v automatizační technice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Suroviny pro cukráře II. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
VY_32_INOVACE_ Regulace
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Výroba dezertních hmot 2
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
: Suroviny pro cukráře III. ročník
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Třené, jádrové a smetanové výrobky VY_32_INOVACE_15-2-05- Jádrové hmoty - charakteristika Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky pondělí, 28. května 2018

Anotace PowerPoint je zaměřen na úvod do tématu Jádrové hmoty. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu. pondělí, 28. května 2018

Jádrové hmot vyrábějí se ze všech druhu známých a používaných jádrovin (mandle, vlašské jádra, kokos…) můžeme také použít arašídy a sójové boby → patří mezi luštěniny, mají výraznou luštěninovou chuť arašídy a sójové boby se před použitím upravují pražením nebo odhořčováním u některých hmot můžeme část jádrovin nahradit obilnými klíčky, bílým mákem nebo vařenými brambory. pondělí, 28. května 2018

Charakteristika korpusů mají odlišný technologický postup i pečení jsou křehké, vláčné, mírně klenuté barva zlatohnědá povrch jemně popraskaný - želvovitý korpusy můžeme kombinovat s jinými druhy těst a hmot. pondělí, 28. května 2018

Rozdělení jádrových hmot a) podle použitých surovin z vlašských jader kokosu, lískových jader, mandlí, arašídů nebo ze směsi jader b) podle použití hmota na jádrové beze na jádrové kornoutky na kokosky jádrová hmota nepečená základní mandlová hmota nepečená na marokánky hmota na griliážové trubičky. pondělí, 28. května 2018

Výběr a úprava surovin Jádroviny před použitím se přeberou, odstraní skořápky a žluklá jádra pražením se odstraní slupka a zlepší jejich aroma, chuť a tím i smyslové znaky hotového výrobku vysokou energetickou hodnotu způsobuje vysoký obsah tuku a bílkovin čím vyšší obsah tuku tím jsou jádroviny jemnější a chutnější. pondělí, 28. května 2018

Bílky Cukr používají se čerstvé, mražené nebo sušené při zadělávání jádrových hmot lze použít bílky, které ztratily šlehatelnost např. bílky s příměsí žloutku do bílku se dostal tuk špatně vyšlehané bílky. Cukr krupice nebo krystal. pondělí, 28. května 2018

pondělí, 28. května 2018

Otázky k opakování Řekněte jak lze upravovat jádroviny. Čím lze částečně nahradit jádroviny? pondělí, 28. května 2018

POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6 Obrázky – vlastní archiv pondělí, 28. května 2018