Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

: Suroviny pro cukráře III. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: ": Suroviny pro cukráře III. ročník"— Transkript prezentace:

1 : Suroviny pro cukráře III. ročník
VY_32_INOVACE_ Riskuj – procvičování tematických celků Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Risk

3 Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti.
Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.

4 Pravidla hry Žáci se rozdělí na skupiny.
Rozhodčí zapisuje výsledky a hlídá časový limit pro odpověď určený vyučujícím. První skupina volí otázku, za správnou odpověď jí rozhodčí přičte body. Poté volí další skupina v pořadí. Hra končí po ukončení časového limitu nebo po vyčerpání všech otázek. Vítězí skupina s nejvyšším počtem bodů.

5 Risk – hrací pole Čaj Káva Pochutiny a Koření Kypření 1000 1000 1000
2000 2000 2000 2000 3000 3000 3000 3000 4000 4000 4000 4000 5000 5000 5000 5000

6 Oblast 1 1000 Největšími pěstiteli čaj jsou..,
Brazílie, Peru, Mosambik. Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Vietnam. Turecko, Egypt, Arabské země. Na hrací pole

7 Listy čajovníku se sklízejí….
Oblast Listy čajovníku se sklízejí…. 4 krát až 5 krát do roka. 6 krát až 7 krát do roka. 1 krát až 2 krát do roka. Na hrací pole

8 Oblast 1 3000 Které vitamíny obsahují čajové lístky?
vitamíny A, D, E, K vitamíny A, C, B ,K, P vitamíny C, B ,D, K a PP Na hrací pole

9 Oblast 1 4000 Co se dělá s čajovými lístky na rolerech?
na rolerech se svinují a třídí na rolerech se suší na rolerech se namáčejí Na hrací pole

10 Oblast 1 5000 chlorofyl a polyfenylové látky
Co si uchovává zelený čaj ? chlorofyl a polyfenylové látky Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole

11 Prvotní zpracování kávy probíhá …
Oblast Prvotní zpracování kávy probíhá … za sucha nebo za mokra. pražením. fermentaci. Na hrací pole

12 Infračervenými paprsky se káva …
Oblast Infračervenými paprsky se káva … fermentuje. pražení je. suší. Na hrací pole

13 Oblast 2 3000 2 – 3 %. 4 – 5 % 1 – 2 % Kolik je v kávě kofeinu?
Na hrací pole

14 Zelenou kávu lze skladovat …
Oblast Zelenou kávu lze skladovat … půl roku. 1 rok. několik let. Na hrací pole

15 Oblast Jak se jmenuje firma, která uvedla ve 30. létech na trh Instantní kávu? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. NESTLÉ Na hrací pole

16 Oblast 3 1000 Jsou pochutiny nutné k udržení životních pochodů?
jen některé ano ne Na hrací pole

17 Oblast 3 2000 Aromatických vlastnosti pochutin se také využívá…
ve farmaceutickém průmyslu. ve drožďárenském průmyslu.. v mlýnském průmyslu. Na hrací pole

18 Vanilka patří do skupiny…
Oblast Vanilka patří do skupiny… květy. plod. oddenky. Na hrací pole

19 Skořice patří do skupiny…
Oblast Skořice patří do skupiny… kůra. plod. květ. Na hrací pole

20 Jak působí pochutiny na organizmus?
Oblast Jak působí pochutiny na organizmus? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. povzbuzují nervovou soustavu a působí na vyměšování trávicích šťáv a tím i celý proces trávení. -k Na hrací pole

21 Oblast 4 1000 Druhy kypření jsou… fyzické, biologické, chemické.
fyzikální, bílkovinné, chemické. fyzikální, biologické, chemické. Na hrací pole

22 Oblast 4 2000 Biologické kypřeni je, když použijete …
hydrogen uhličitan amonný. droždí. kypřicí prášek. Na hrací pole

23 Oblast Hydrogenuhličitan amonný se v praxi označuje názvy např.: amonium, cukrářské kvasnice, karbon. amonium, emulgátor, karbomex. stabilizátor, cukrářské kvasnice, karbomex. Na hrací pole

24 Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek…
Oblast Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek… před vysušením. před zvlhnutím. před plísní. Na hrací pole

25 Oblast 4 5000 Co je podstatou kypření? zvětšení objemu výrobku
Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole

26 POUŽITÁ LITERATURA BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN


Stáhnout ppt ": Suroviny pro cukráře III. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google