TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 9. cvičení[1]

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička
Advertisements

TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 6. cvičení[1]
PRAVOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ – ÚVOD[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ BODU[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 2. cvičení[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ NÁZORNÉ PROMÍTÁNÍ[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 10. cvičení[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 1. cvičení[1]
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Pokročilá animace Co se všechno naučíme??? „Rozřezání“ obrázku v programu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_19 Název materiáluSloh-vypravování.
Jak se v současné době zpracovávají technické výkresy a k jakým účelům – profesím ?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A. 20_hospodarstvi_cr Ročník: osmý Vzdělávací.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 8. cvičení [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
MĚŘÍTKO MAPY, KILOMETR Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_11 Obrázkové řady, logika Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ ROVIN [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Vzájemná poloha přímky a roviny [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
VY_32_INOVACE_10_4_11.
Typy programovacích technik PLC
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
schodiště CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_09
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní principy DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE a promítání
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
SP3 - ARCHICAD NAVIGÁTOR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Otáčení pomocných průměten
Digitální učební materiál
Zlomky Čísla smíšená..
Finanční matematika 4. (finanční gramotnost) Složené úrokování
Člověk a čas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-07
Stopy roviny (Mongeovo promítání)
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
VÁLEC – charakteristika tělesa
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Politologie – pracovní list
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Elektronické součástky a obvody
Autor: Kouglová Rita Název : VY_32_INOVACE 14C_07 Téma Zimní příroda
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Rovnice s absolutními hodnotami
Dvourozměrné geometrické útvary
ZÁKLADY TECHNICKÉ DOKUMENTACE II.
Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Teoretické řešení střech Valbová střecha půdorysu „EL“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MATEMATIKA Desetinná čísla.
Informatika – Průměr a min-max
Lineární funkce a její vlastnosti
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 9. cvičení[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Kód: VY_32_INOVACE _TEK_1031 11. 9. 2012

Níže uvedené těleso v názorném zobrazení natočíme do polohy dávající nejlepší představu o tvaru součásti (podává nejvíce informací). Bude to NÁRYS, tedy nejvýraznější průmět.

NÁRYS

Nyní součást přetočíme doprava, tj Nyní součást přetočíme doprava, tj. podíváme se na ni vlastně zleva a promítneme ji doprava – dostaneme tak PRAVÝ BOKORYS.

Pohled zleva promítnutý doprava - PRAVÝ BOKORYS.

Pohled otočíme zpět do NÁRYSU.

Opět NÁRYS

Nyní součást přetočíme doleva, tj Nyní součást přetočíme doleva, tj. podíváme se na ni vlastně zprava a promítneme ji doleva – dostaneme tak LEVÝ BO- KORYS.

LEVÝ BOKORYS

Pohled otočíme zpět do NÁRYSU

Opět NÁRYS

Nyní tuto součást přetočíme dolů, tj Nyní tuto součást přetočíme dolů, tj. podíváme se na ni vlastně z hora a promítneme ji dolů – dostaneme tak PŮDORYS.

PŮDORYS

Pohled otočíme zpět do NÁRYSU

Opět NÁRYS

Nyní tuto součást přetočíme nahoru, tj Nyní tuto součást přetočíme nahoru, tj. podíváme se na ni vlastně zdola a promítneme ji nahoru – dostaneme tak POHLED ZESPODU.

Pohled otočíme zpět do NÁRYSU

POHLED ZESPODU

Pohled otočíme zpět do NÁRYSU

Opět NÁRYS

Úkol 1: Nyní budeme kreslit průměty pro technický výkres. Níže uvedené těleso v názorném zobrazení natočíme do polohy dávající nejlepší představu o tvaru součásti (podává nejvíce informací). Bude to NÁRYS, tedy nejvýraznější průmět. Máte na to vyhrazený čas.

Možné řešení 1:

Úkol 2: NÁRYS doplníme tak, aby byla vidět i hloubka součásti, tedy BOKORYSEM a zde PRAVÝM BOKORYSEM. Oba BOKORYSY jsou zde úplně stejné. Máte na to vyhrazený čas.

Možné řešení 2:

Úkol 3: V podstatě stejného výsledku dosáhneme, když NÁRYS do-plníme PŮDORYSEM (také je vidět i hloubka součásti, ale PŮDORYS zabere více místa a je pracnější). Bude spíše zále-žet na způsobu okótování. Máte na to vyhrazený čas.

Možné řešení 3

Úkol 4: NÁRYS, PRAVÝ BOKORYS, PŮDORYS, POHLED ZESPO- DU a LEVÝ BOKORYS do- plněný AXONOMETRICKÝM POHLEDEM (snadné pomocí modelovacích či rýsovacích programů), ale asi zbytečné.

Možné řešení 4:

Konec cvičení v PowerPointu Dále ve složce následuje soubor vyrobený v modelovacím progra-mu Inventor 10 od firmy Auto-desk, ve kterém jej můžeme prohlížet nebo v jeho free Autodesk Inventor View 2013 přiloženém také ve složce. Může to pomoci v názornosti výuky.

Obrázky: Všechny obrázky jsou z vlastního archivu autora. Citace: [1] Pravoúhlé promítání[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%BD_v%C3%Bdkres>. Pravoúhlé promítání[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%BD_v%C3%BDkres#Stroj.C3.ADrensk.C3.BD_v.C3.Bdkres>. Pravoúhlé promítání[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%BD_v%C3%BDkres#Z.C3.A1klady_prom.C3.ADt.C3.A1n.C3.AD > Pravoúhlé promítání[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%BD_v%C3%BDkres#Rozd.C4.9Blen.C3.AD podle .C3BA.C4.8Delu a obsah>