Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a čas.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a čas."— Transkript prezentace:

1 Člověk a čas

2 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Výchova k občanství ROČNÍK: 6. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_03_4Ov_Člověk a čas AUTOR: Mgr. Michaela Janošťáková DATUM TVORBY: září 2013 OVĚŘENÍ: 11. záři 2013 ANOTACE: Materiál slouží k prezentaci učiva o čase v rámci občanské výchovy. Odkazuje na učebnici Občanská výchova 6 vydanou Nakladatelstvím Fraus v roce 2003.

3 Čas... ... je fyzikální veličina ... můžeme měřit
... pro člověka je relativní – „utíká“ různě rychle

4 Hodiny přístroje na měření času
různé druhy se používaly v minulosti a dnes – viz učebnice strana 7 mechanické hodiny – s hodinovým strojkem – se objevily ve 13. stol.

5 strojek mechanických hodinek
obr.1

6 Orloj stroj nejen měřící čas, ale i ukazující polohu některých vesmírných těles nejznámější v ČR – Staroměstský orloj v Praze (viz učebnice str. 7) ukazuje čas, měsíc a den, polohu Slunce, Měsíce, fáze Měsíce a další doplněn sochami, okny s apoštoly a kohoutem

7 Orloje v ČR obr.3 Olomouc obr.2 Kryštofovo údolí

8 Měření času Čas měříme v různých jednotkách – které to jsou? sekundy
minuty hodiny týdny měsíce roky

9 Jak jsou dlouhé a proč? 1 den
24 hodin = doba, za kterou se Země otočí kolem své osy 1 týden 7 dní = doba, za kterou Bůh stvořil svět 1 rok 365 dní = doba, za kterou Země oběhne Slunce

10 Letní čas v letních měsících se používá čas posunutý o hodinu dopředu
poslední neděle v březnu poslední neděle v říjnu obr.4 obr.5

11 Opakování 1. Co se přesýpá v přesýpacích hodinách?
1. Co se přesýpá v přesýpacích hodinách? 2. Opravil staroměstský orloj 3. Město s orlojem 4. Základní jednotka času 5. Kdy se vrací hodiny na zimní čas? 6. Doba, za kterou se Země otočí kolem své osy. 7. ……Měsíce (nov, úplněk…) 8. Kdy se zavádí letní čas? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

12 Opakování - řešení 1. p í s e k 2. H a n u š 3. O l o m c 4. d 5. ř j
6. 7. f á z 8. b

13 Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Janošťáková. Obrázky: HARRY CHASE BREARLEY. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MICHAL MAŇAS. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JAN GOREL. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DANIEL FR. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DANIEL FR. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Člověk a čas."

Podobné prezentace


Reklamy Google