AUTORITA KÁZEŇ A MOC VE ŠKOLNÍ TŘÍDĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Pedagogická psychologie
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Josef Středula, předseda ČMKOS
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název vzdělávacího materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Didaktické zásady Literatura:
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Digitální učební materiál
Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

AUTORITA KÁZEŇ A MOC VE ŠKOLNÍ TŘÍDĚ 4. seminář Teorie a metodiky výchovy

Autorita Autoritu přiřazujeme v pedagogickém procesu k tomu z aktérů, který uděluje rozkazy, zatímco k tomu, který je přijímá, vztahujeme pojmy poslušnost a kázeň. Typy autority formální neformální věcná znalost předmětu učitel umí vyučovat přístup k žákům Já jako autorita…

KÁZEŇ dodržování stanovených nebo dobrovolně přijatých norem vynucené podřízení se nebo prostředek funkčního vyučování a vývoje žáka? nekázeň je když… Příčiny nekázně anebo proč žáci „zlobí“? biologické faktory (např. odchylky stavby a funkce nervové soustavy žáka) sociální faktory - vliv výchovného prostředí rodiny, skupinová dynamika třídy, vliv party, širší komunity, médií situační faktory - okamžitá atmosféra třídy, událost v předchozí hodině, nudný výklad učitele

Moc ve školní třídě Moc je schopnost ovlivňovat jednání jiné osoby. Charakteristika moci: moc stále cirkuluje po třídě, moc nikdo nevlastní uspořádání mocenských vztahů se neustále proměňuje napříč situacemi Vysvětlete rozdíly: autorita x moc x kázeň

složky moci French a Raven (1959) přinesli typologii moci, založenou na pěti složkách: 1. donucovací – tato moc učitele vychází ze studentské potřeby vyhnout se trestu. Pokud jsou si studenti vědomi negativních důsledků jako jsou tresty, špatné známky či kritika před třídou, mohou být více ochotni respektovat učitelovy požadavky 2. odměňovací – tato moc učitele vychází ze studentské touhy získávat benefity. Těmi mohou být hmotné benefity jako body či známky, psychologické benefity jako pochvala učitele či vztahové benefity jako pochvala před spolužáky 3. referenční – vychází z identifikace žáka s učitelem na základě sympatií a náklonnosti. Může se projevovat touhou žáka být jako učitel. Pokud žáci obdivují učitele, mohou být více přístupní jeho přáním a požadavkům. 4. legitimní – vychází ze sociální role učitele, která garantuje (formální) autoritu nad žáky. Tato role je spjata s normou dohlížet na druhé a ovlivňovat je. 5. expertní – vychází z učitelovy znalosti oboru nebo ze zvládnutí výukových metod. Vliv učitele na žáky vychází z jejich vnímání učitele jako experta, který má intelektuální znalosti obsahu.

Moje složky moci Kde jsem: 0 10 Kde bych chtěl být: 0 10 Kde bych chtěl být: Co proto musím udělat?

Mocenské konstelace ve školní třídě

analýza ukázky 1 Ž Sandra: A pančelko, to když to budem mít úplně všechno blbě, tak to dostanem pětku, jo? U: Ano. Ž Jolana: Cože? (překvapeně a naštvaně) Ž Sandra: To jste nám ale fakt mohla oznámit aspoň trošičku. (…) Ž Jana: Ale pančelko, to už jsme probírali dávno, ne? Učitelka: Minulou hodinu jsme to všechno dělali. Ž Jana: Tohle? Ž Petra: To teda nee.

Analýza ukázky 2

Analýza ukázky 3

Analýza ukázky 4 Ž Filip: Školní prostory jsou zbytečně velké. Je tam depris, depre (smích) depresivní prostředí a hlavně učitelé. Škola má hnusně červenou barvu, zato má dvě tělocvičny. Jsou tam kuchařky, které neumí vařit. (celá třída se směje) U: Já to, já to řeknu té kuchařce. Počkej jako, ti jednu švihne a bude to. U: To byl subjektivní. To byla taková těžká technika školy, subjektivní. Jako myslíš, že jako ti způsobuji depresi jako učitel? Ž Filip: Ne, vy ne. Ostatní. U: Jo? Těma čtvrtletkama jo? Ž Filip: Někteří třeba. U: Někteří učitelé. (úsměv) ŽŽ: (mluví jeden přes druhého)

Moc ve školní třídě ke studiu: Časopis Komenský: číslo 01 / září 2012 / ročník 137 číslo 02 / září 2012 / ročník 137 číslo 03 / září 2012 / ročník 137 číslo 04 / září 2012 / ročník 137 Dostupné zde: http://www.ped.muni.cz/komensky/predesle- rocniky

K zamyšlení Jaký je rozdíl mezi mocí a autoritou, mocí a kázní? Jaké složky podporují moc učitele? V čem se liší mocenská situace tahanice a cirkulace? Kdy učitel hraje přesilovku z hlediska mocenské situace ve třídě?