5. Prezentace výsledků experimentální práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
Advertisements

Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Formální a obsahové požadavky na referát z odborných p ř edm ě t ů Referát Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Jsou venkovské školy horší než městské?
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
16.1 Dokument v digitální podobě
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Základy automatického řízení 1
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Pracovní porada Pracovní list.
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Pracovní porada Pracovní list.
Vznik pracovního poměru
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
MINIMATURITY
Pravidla srozumitelnosti projevu a instruování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Informace k e-tržišti Gemin
Procenta v „autařské“ praxi
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Přídavná zařízení.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zlomky Sčítání zlomků..
Etické principy ve vědecké práci (Research Integrity)
Části obchodního dopisu, osnova
Jak na prezentaci? Každý bude mít 5 minut na prezentaci vědeckého článku s tématem ekologie a Vaši kolegové a vyučující budou mít 2-3 minuty na otázky.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Akreditace NMS Podklady Poděbrady
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost nelze publikovat vícekrát - správná citace původních sdělení - co je potřeba uvážit když hodlám uveřejnit tzv. původní sdělení (original article)? - vhodně zvolit časopis - zaměření, impakt faktor - složení redakce - odhadnout rozsah a kvalitu práce zamýšlené k publikaci - mám na to v porovnání s konkurencí? - publikační náklady - zejména v případě tisku barevných obrázků či v případě elektronických časopisů jsou enormní B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D.

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.5. Vědecká publikace - formální náležitosti - liší se dle časopisu, nutno prostudovat pokyny pro autory a prostudovat poslední články daného periodika - připravené výsledkové bloky jsou velkou výhodou - průběžné zpracovávání - obvyklé pořadí sepisování - výsledky - použitý materiál a metody - literární úvod ´ - diskuse - abstrakt - název práce - v případě jasného poselství je naopak tím prvním B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 2

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.5. Vědecká publikace - struktura běžného původního sdělení v podobě rukopisu: - Title - název práce, snaha o zaujmutí na první pohled patrná, úvodní stránka obsahuje též kontaktní informace, klíčová slova, příp. další údaje - Abstract (summary) - abstrakt práce - Introduction - úvod, krátkou formou shrnuje dosavadní znalosti, končí uvedením přínosu celé práce - Results - výsledky, zpravidla dělené do bloků Před odesláním práce je nutné nechat zkontrolovat angličtinu nejlépe rodilým mluvčím, zásadně však vždy odborníkem v dané oblasti. Dobře se osvědčují zahraniční kolegové, někteří si tímto způsobem i přivydělávají. V dnešní době se již vědecké publikace většinou neodesílají v tištěné podobě, postačuje využít možnosti zaslání plně elektronické verze. Jednotlivé soubory tvořící práci, tj. vlastní text, obrázky a doplňující materiál se ukládají přímo na server časopisu. Zde je také vhodné umístit tzv. cover letter, tj. dopis editorovi, kde se jasně uvede proč se práce zasílá a co přináší nového. Po prvním shlédnutí práce hlavním editorem časopisu či jeho určité oblasti se práce dostává do tzv. recenzního řízení. Již toto je malým úspěchem na cestě k publikaci, protože často se nezdaří přesvědčit ani hlavního editora a tento posílá práci zpět autorům. Editor zasílá práci vlastním hodnotitelům z řad odborníků v dané problematice. Těch může být různé množství podle kvality časopisu (zpravidla 1-3). Vědecká komunita funguje na principu solidarity, recenzenti z řad odborníků na určitou oblast jsou povinni pokud s tím souhlasí do určité doby (zpravidla okolo 10 dnů) vypracovat na práci posudek. Na základě tohoto posudku se editor rozhoduje o přijetí či zamítnutí práce. Vlastní posudek dostávají ke čtení i sami autoři a jsou povinni následně reagovat na veškeré vznesené dotazy, případně dále experimentovat. Pokud vzájemná komunikace dopadne dobře, je práce přijata a nastává pravá korektorská práce spočívající ve sladění formátu článku se standardem daného časopisu. V této činnosti pomáhají autorům vydatně korektoři daného časopisu. Pokud jde vše hladce, lze dnes očekávat, že článek vyjde do několika týdnů od jeho přijetí, nejčastěji elektronickou formou. Tištěná forma následuje v horizontu 1 měsíce u lepších časopisů, u horších i několik měsíců. - Discussion - diskuse, někdy tvoří jeden celek s výsledky - Material and Methods - materiál a metody - References - soupis citované literatury - Figures, Tables - jednotlivé obrázky a tabulky, číslování zvlášť - Captions - popisky k obrázkům B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 3

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.5. Vědecká publikace Zaslání rukopisu: - kontrola angličtiny - zásadně rodilým mluvčím, který je odborníkem v daném oboru, někteří kolegové si takto přivydělávají - electronic submission - zaslání elektronickou formou, dnes již standard, jednotlivé soubory se nahrávají přímo na server časopisu - cover letter - dopis hlavnímu editorovi časopisu, ve kterém je shrnuto proč je dobré článek publikovat - recenzní řízení - hlavní editor vyzve 1-3 odborníky z dané oblasti k posouzení práce a vypracování posudků - princip vzájemnosti, možnost navržení oponentů - posudek dostávají anonymně ke čtení autoři, reagují na vznesené dotazy a připomínky - v případě shody je článek schválen k publikaci - korektorská práce - grafické sladění s formátem časopisu B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 4