POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
Advertisements

VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře II. ročník
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , živočišné tuky Ing. Blanka Kožíšková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Potraviny rostlinného původu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DUM - Digitální Učební Materiál
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-17 Kyselé sýry Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace kyselé sýry doplňuje tématický okruh sýrů a je určena pro odborné vzdělávání žáků učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.

KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z tvarohoviny zbavené syrovátky Tvarohovina se ochucuje, prosoluje, tvaruje a balí Trvanlivost se zvyšuje termizováním DRUHY SÝRŮ: sýr smetanový sýr máslový sýr bílý sýr krémový sýr Imperial kapiový sýr zeleninový sýr paprikový sýr čerstvý tvarohový sýr

Obchodní názvy čerstvých kyselých sýrů Radlík Babetka Dukát Ogar Mikeš Lučina Duko Buko Lučina je český smetanový termizovaný sýr vyráběný v Povltavských mlékárnách lze jej vyrobit i doma poprvé byl uveden na český trh v roce 1981

KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z rozemleté tvarohoviny Upravuje se mletím, prosolováním, solením a přidává se uhličitan vápenatý Formuje se do válečků, tyčinek Suší se a nechávají se zrát

Olomoucké tvarůžky Olomoucké tvarůžky - v Čechách nazývané olomoucké syrečky Vyrábějí se v Lošticích Vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí Tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně Nepoužívají se žádné konzervační látky Jsou díky velmi nízkému obsahu tuku vhodné pro dietetickou stravu

Historie tvarůžek Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století V průběhu staletí si uchovaly pevné místo na jídelníčku Původně byly vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce Až do 19. století a nazývaly se selské tvarůžky Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na olomouckých trzích Obrázek č. 1. Olomoucké tvarůžky

Historie tvarůžek Hlavní část výroby se přesunula do Loštic Zdejší produkce je spojena s Josefem Wesselsem a ještě více s jeho synem Aloisem, který po roce 1892 převzal manufakturu a přeměnil ji v továrnu Rodina Wesselsů se postupem času stala největším výrobcem tvarůžků a časem vytlačila místní konkurenci a stala se největšími výrobci v České republice Alois Wessels dal jako věno svým dcerám továrny, každá měla svoji Jedna měla iniciály AW a druhá JD po zeti Jaroslavu Dubském Později si vzájemně konkurovaly

Olomoucké tvarůžky - současnost Pravé olomoucké tvarůžky jsou vyráběny firmou A.W. v Lošticích u Mohelnice v Olomouckém kraji Výroba se datuje od roku 1876 Součástí podniku je i od roku 1994 Muzeum tvarůžků

Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 198-199. ISBN NEUVEDENO Obrázek č. 1. CHMEE2. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky_%281%29.jpg AUTOR NEUVEDEN. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky