POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-17 Kyselé sýry Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace kyselé sýry doplňuje tématický okruh sýrů a je určena pro odborné vzdělávání žáků učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z tvarohoviny zbavené syrovátky Tvarohovina se ochucuje, prosoluje, tvaruje a balí Trvanlivost se zvyšuje termizováním DRUHY SÝRŮ: sýr smetanový sýr máslový sýr bílý sýr krémový sýr Imperial kapiový sýr zeleninový sýr paprikový sýr čerstvý tvarohový sýr
Obchodní názvy čerstvých kyselých sýrů Radlík Babetka Dukát Ogar Mikeš Lučina Duko Buko Lučina je český smetanový termizovaný sýr vyráběný v Povltavských mlékárnách lze jej vyrobit i doma poprvé byl uveden na český trh v roce 1981
KYSELÉ SÝRY ČERSTVÉ Výroba z rozemleté tvarohoviny Upravuje se mletím, prosolováním, solením a přidává se uhličitan vápenatý Formuje se do válečků, tyčinek Suší se a nechávají se zrát
Olomoucké tvarůžky Olomoucké tvarůžky - v Čechách nazývané olomoucké syrečky Vyrábějí se v Lošticích Vyznačují se silnou vůní až zápachem a žlutou barvou Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí Tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně Nepoužívají se žádné konzervační látky Jsou díky velmi nízkému obsahu tuku vhodné pro dietetickou stravu
Historie tvarůžek Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století V průběhu staletí si uchovaly pevné místo na jídelníčku Původně byly vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce Až do 19. století a nazývaly se selské tvarůžky Olomoucké se jim začalo říkat, protože se prodávaly na olomouckých trzích Obrázek č. 1. Olomoucké tvarůžky
Historie tvarůžek Hlavní část výroby se přesunula do Loštic Zdejší produkce je spojena s Josefem Wesselsem a ještě více s jeho synem Aloisem, který po roce 1892 převzal manufakturu a přeměnil ji v továrnu Rodina Wesselsů se postupem času stala největším výrobcem tvarůžků a časem vytlačila místní konkurenci a stala se největšími výrobci v České republice Alois Wessels dal jako věno svým dcerám továrny, každá měla svoji Jedna měla iniciály AW a druhá JD po zeti Jaroslavu Dubském Později si vzájemně konkurovaly
Olomoucké tvarůžky - současnost Pravé olomoucké tvarůžky jsou vyráběny firmou A.W. v Lošticích u Mohelnice v Olomouckém kraji Výroba se datuje od roku 1876 Součástí podniku je i od roku 1994 Muzeum tvarůžků
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 198-199. ISBN NEUVEDENO Obrázek č. 1. CHMEE2. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky_%281%29.jpg AUTOR NEUVEDEN. Olomoucké tvarůžky [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky