Marie Terezie a Josef II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie
Advertisements

římský císař, král český a uherský
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Osvícenský absolutismus Marie Terezie a Josefa II.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
Marie Terezie.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
MARIE TEREZIE domácí politika
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
České země – součást Rakouska
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Monika Ulrychová Název: VY_32_INOVACE_01_ OPAKOVÁNÍ – Marie Terezie Téma: Marie Terezie Číslo projektu: 02.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
České země za Marie Terezie Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3604_ České_ země_ za_ Marie_Terezie Autor:
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Marie Terezie a Josef II. http://www.f00001.com/html/rwgushi/593.htm

Obsah Nástup Marie Terezie na trůn Reformy Marie Terezie Otázka roboty Reformy Josefa II. Za vlády Marie Terezie a Josefa II. Zdroje

Nástup Marie Terezie na trůn R. 1740 se stala panovnicí v habsburské říši i v Čechách MARIE TEREZIE – poprvé žena, panovnice Krátce po nástupu na trůn se bránila panovníkům ze sousedních zemí Chtěli uchvátit území její říše, Marie Terezie svou říši uhájila (německému králi přenechala větší část Slezska) Po skončení válek se rozhodla z říše vytvořit silný stát – nejprve posílila vojsko, zajistila dobré zbraně i plat

Reformy Marie Terezie Potřebovala dostatek peněz z daní obyvatelstva Zavedla tedy sčítání lidu a soupis veškeré půdy (aby věděla, jak vysoké daně může předepsat) Úkolem pověřila úředníky (pro jejich vzdělání zakládala potřebné školy) Nařídila zakládat školy na venkově (mnoho lidí neumělo číst a psát) Zavedla povinnou školní docházku pro děti od šesti do dvanácti let (v mateřském jazyce) Změnila životní podmínky prostých obyvatel (poddaných) k lepšímu, ale stále byli nevolníky (nesměli se bez svolení pána ženit, vdávat, stěhovat, dát vyučit děti)

Otázka roboty Velkou zátěží byla neustále robota Nespokojenost venkovského obyvatelstva rostla velké selské povstání Pak Marie Terezie vydala nový robotní řád (robota jen tři dny v týdnu) Marie Terezie měla šestnáct dětí, nejstarší syn Josef jí pomáhal vládnout Když se sám stal císařem, zrušil nevolnictví Povinnost robotovat ale zůstala

Za vlády Marie Terezie a Josefa II. Za vlády Marie Terezie a Josefa II. patřila do habsburské říše řada zemí Mluvilo se různými jazyky: česky, německy, maďarsky, polsky, italsky, chorvatsky Vládli z Vídně, tam byly všechny důležité úřady Úředním jazykem ale němčina, hrozilo, že český jazyk zanikne Přesto zůstala čeština zachována, hlavně díky době národního obrození

Reformy Josefa II. Císař Josef II. povolil kromě katolického i tři jiná náboženství Zrušil mnoho klášterů, ponechal ty, které pečovaly o nemocné Ze zrušených klášterů zřizoval nemocnice a ústavy pro chudé

Autor prohlašuje, že tento materiál je jeho prací, nebo je stažen z uvedených zdrojů. http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie#mediaviewer/Soubor:Mariatheresiaoldfamily.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie#mediaviewer/Soubor:Georg_Decker_001.jpg