ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro obce správního území ORP Veselí nad Moravou Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Pořizování územních plánů - Vybrané části z pořizovatelské praxe.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Moravský Krumlov a ORP Znojmo.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Porada KrÚ JMK s úřady územního plánování
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele 30.11.2016 Pardubický kraj Olomoucký kraj kraj Vysočina Jihočeský kraj Zlínský kraj Rakousko Slovensko ZÚR JMK a ÚP ( zásady pro aplikaci ) seminář pro projektanty a pořizovatele Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

ZÚR JMK – aplikace Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK Stavební zákon stanovuje základní zásady: § 43 odst. 3: …územní plán v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňuje a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se ZÚR kraje … § 54 odst. 5: „Obec je povinna uvést do souladu ÚP s ÚPD následně vydanou krajem….Do té doby nelze rozhodovat podle částí ÚP, které jsou v rozporu s ÚPD následně vydanou krajem …“ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017

ZÚR JMK – aplikace Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK § 54 odst. 2 SZ: Zastupitelstvo obce vydá ÚP po ověření, že není v rozporu s PÚR a ZÚR pokud by zastupitelstvo vydalo ÚP v rozporu se ZÚR, je vydán v rozporu s právními předpisy (se SZ) důvod ke zrušení takto vydaného ÚP § 52 odst. 4 SZ: ( veřejné projednání návrhu ÚP ) Ke stanoviskům, námitkám a připomínkám ve věcech, o kterých bylo rozhodnuto při vydání ZÚR, se nepřihlíží ustanovení využívat při rozhodnutí o obdobných námitkách, jaké byly podány při veřejném projednání ZÚR JMK (viz kap. L a M Odůvodnění ZÚR JMK), nebo při vypořádání uplatněných připomínek Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017

ZÚR JMK – aplikace Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK 30.11.2016 ZÚR JMK – aplikace Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK dle rozsudku NSS z roku 2011 (zrušení ZÚR JMK) a předchozího rozsudku z r. 2010: Proces pořizování územně plánovací dokumentace je dynamický, obsah návrhu dokumentace se proměňuje v čase tak, jak tento proces prochází jednotlivými fázemi. Ze stavebního zákona nelze dovodit příkaz, aby návrh (zásad územního rozvoje, změny ÚP) byl identický s obsahem schváleného zadání, nýbrž toliko pokyn, aby návrh ze schváleného zadání vycházel. Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 30. 11.2016 25.04.2017

ZÚR JMK – aplikace Aplikace ploch a koridorů 1/2 30.11.2016 ZÚR JMK – aplikace Aplikace ploch a koridorů 1/2 Při územně plánovací činnosti: neopomenout soulad ÚP se ZÚR v textové i grafické části při pořizování ÚP (změn ÚP) zpřesňovat šířky a vedení koridorů ve spolupráci se správci infrastruktury, dohodnout s příslušnými DO (kompetence, jasná specifikace požadavků, řádné odůvodnění požadavku) při zpřesňování šířky a vedení koridorů vycházet zejména z ÚPP (ÚAP a ÚS vložené do evidence územně plánovací činnosti) při zpřesňování šířky a vedení koridorů neopomíjet rezortní podklady (např. dopravní studie, studie proveditelnosti) – v případě nesrovnalostí mají „přednost“ ZÚR Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 30. 11.2016 25.04.2017

ZÚR JMK – aplikace Aplikace ploch a koridorů 2/2 Při územně plánovací činnosti: při zpřesňování koridorů dbát na koordinaci s vymezením koridorů v navazujících územích (širší vztahy) V ÚPD zpřesňovat vymezení skladebných částí (biocenter, biokoridorů) nadregionálního a regionálního ÚSES při dodržování principů projektování ÚSES a podle pravidel stanovených v ZÚR JMK (zejména v úkolech územního plánování) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017

ZÚR JMK – aplikace Zpřesňování koridorů ze ZÚR JMK do ÚP pojem „koridor“ § 2 odst. 1) písm. i) stavebního zákona: „Koridorem se rozumí plocha vymezená pro umístění vedení dopravní a technické infrastruktury…“ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017 7

ZÚR JMK – aplikace Zpřesňování koridorů ze ZÚR JMK do ÚP pojem „koridor“ § 2 odst. 1) písm. i) stavebního zákona: „Koridorem se rozumí plocha vymezená pro umístění vedení dopravní a technické infrastruktury…“ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017 8

ZÚR JMK – aplikace ÚPD obce – uvedení do souladu se ZÚR 30.11.2016 ZÚR JMK – aplikace ÚPD obce – uvedení do souladu se ZÚR Stávající ÚPD obce: Vyhodnotit soulad: pokud je koridor zpřesněn v ÚPD obce (i schválené před vydáním ZÚR) a není- li se ZÚR v rozporu – není potřeba řešit změnou ÚPD obce pokud je koridor zpřesněn v ÚPD obce (i schválené před vydáním ZÚR) a je se ZÚR v rozporu – je potřeba řešit změnou ÚPD obce pokud není koridor zpřesněn v podrobnější ÚPD - je potřeba řešit změnou ÚPD obce (zpřesnění šířky koridoru vymezeného v ZÚR) Nově pořizovaný ÚP: Postupovat podle principů uvedených v předchozích snímcích. Nezapomínat, že soulad není jen o plochách a koridorech pro záměry. Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017

OÚPSŘ KrÚ JMK Kontakty: Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3, 601 82 BRNO www.kr-jihomoravsky.cz Odbor územního plánování a stavebního řádu ( OÚPSŘ ) vedoucí odboru – Ing. arch. Eva Hamrlová Oddělení územního plánování ( OÚP ) vedoucí oddělení – Ing. arch. Jana Janíková agenda ÚPD obcí Ing. arch. Zuzana Ludvíková Ing. Stanislav Lunga Ing. Blanka Darmovzalová tel.: 541 65 / kl.1388 tel.: 541 65 / kl.1350 tel.: 541 65 / kl.1350 e-mail: ludvikova.zuzana@ e-mail: lunga.stanislav@... e-mail: darmovzalova.blanka@... @kr-jihomoravsky.cz @kr-jihomoravsky.cz @kr-jihomoravsky.cz Děkujeme za pozornost Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017 25.04.2017