Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska Anotace: Prezentace seznamuje žáky s požadavky na výrobní středisko a s jeho dělením na jednotlivé části. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: výrobní středisko, ergonometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_07
Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska
Výrobní středisko patří k nejsložitějším střediskům PSS je nutné dodržet: - hygienické předpisy, aby nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest - bezpečnost práce - ergonometrii práce (aby stroje a zařízení byly v optimální vzdálenosti tak, aby pracovníci kuchyně zbytečně nepřecházeli a nevykonávali zbytečné pracovní úkony)
Rozdělení výrobního střediska hrubá přípravna brambor a zeleniny hrubá přípravna masa čistá přípravna brambor a zeleniny čistá přípravna masa přípravna těst teplá kuchyně studená kuchyně kávová kuchyně cukrářská výroba umývárna černého nádobí umývárna bílého nádobí
Obrázek č. 1
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Obrázek č. 4
Obrázek č. 5
Kuchyně orientovány k severu, severovýchodu nebo severozápadu stěny obloženy obklady do výšky min. 1,80 m podlaha beze spár, dobře čistitelná s protiskluzovou úpravou
Obrázek č. 6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 6 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.