Cukry – přírodní sladidla Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Cukry – přírodní sladidla Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s získáváním cukrové řepy, vlastnostmi cukru a konzumními druhy cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Cukrové řízky, melasa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_04
Cukrovka (řepný cukr – sacharóza) se pěstuje pro vysoký obsah cukru v bulvách, ze kterých se v cukrovarech vyrábí cukr. Zbytky jako je chrást, cukrové řízky a melasa se zkrmují. Melasa (hnědá kapalina) se také využívá při výrobě droždí obr.1 obr.2
Cukrovka je dvouletá rostlina Cukrovka je dvouletá rostlina. Prvním rokem vytváří kořen neboli bulvu, druhým rokem květenství, kde dozrávají semena. Řepa potřebuje k pěstování úrodnou půdu (Haná) Na podzim se řepa sklízí, zbavuje se chrástu a z bulvy se získává cukr (fotosyntéza, na podzim dozrává a v toto období se získá a vyčerpá nejvíce cukerné šťávy až 16 – 20 %)
Vlastnosti cukru: rozpustnost ve vodě – velmi dobře rozpustný, se zvyšující teplotou vody se zvyšuje množství rozpuštěného cukru zkvasitelnost - zkvašuje se pomocí mikroorganismů (kvasinky) za vzniku etanolu a oxidu uhličitého
Konzumní druhy cukru: Hrubý, polohrubý, jemný krystal Cukr krupice Hrubý, polohrubý, jemný krystal Cukr krupice Cukr moučka Kostky Cukr pudr cukrářský (2 - 3x přemletý cukr) Cukr kostky bridž → jako karty Moka kostky Barevný cukr př. na vánoce (sněhové pečivo) Hygienicky balený krystal (sáčky) Cukrové homole
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2012-12-1]. Dostupné z www: http://www.zd-lustenice.cz/foto/4.jpgh Obr. 2: [online].[ cit 2012-12-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.