Jak je to s časy v angličtině...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČASOVÁNÍ PRAVIDELNÝCH SLOVES VE ŠPANĚLŠTINĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Slouží ke grafickému znázorn ě ní množin, vztah ů mezi množinami a operací s množinami. Vennovy diagramy Projekt OP VK - CZ.1.07/1.1.26/ „Matematika.
Anotace – Otázky Anotace - Pracovní list k procvičení tvoření otázek pomocí tázacích zájmen, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ First conditional Název sady: Project 3 Číslo projektu:
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_ Past continuous Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple, present continuous Název sady: Project 1.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Název prezentace (DUMu)
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Anotace – Dny v týdnu Anotace Autor Čeština, angličtina Jazyk
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
TVORBA A UŽITÍ TABULKY Mgr. Alena Ščuková
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Slovesa Bc. K. Matějková.
Lineární rovnice a nerovnice I.
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Podmínková souvětí v angličtině
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Přítomný čas průběhový
Slovesa.
should x be supposed to should x be supposed to
Souslednost časová v angličtině
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Jak je to s časy v angličtině...
Present Simple Přítomný čas prostý. Present Simple Přítomný čas prostý.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Past simple and past continuous
Autor: Michaela Vráblíková Název : VY_32_INOVACE_41AJ_4tr_SLOVICKA14.
Rozvíjíme pozornost a soustředění
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
pedagogických pracovníků.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Budoucí čas WILL Future tense Zpracovala: Ing. Alice Javoříková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Kvadratické nerovnice
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Dělitelnost přirozených čísel
Otázka a zápor v angličtině
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Rovnice s absolutními hodnotami
Minulý čas prostý pravidelných sloves
Muset v angličtině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Představujeme a sestavujeme krychli
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Dělitelnost přirozených čísel
VY_32_INOVACE_Spo_I_15 Past continuous
Dělitelnost přirozených čísel
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

Jak je to s časy v angličtině... Vážení žáci a studenti, v různých jazycích existuje různý počet časů. Pojďme si zadat matematický úkol: počet časů v angličtině = 2 x počet časů v češtině Kolik to je? (pokud to nevíte, řešení je na dalším panelu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jak je to s časy v angličtině... Ano, jelikož v češtině jsou tři časy, v angličtině jich bude šest… Jak se ale jmenují? Opět malý úkol: Vyjmenujte časy v češtině a pak k nim přidejte stejnou trojici, ale před ni vložte předponu „před-“. (řešení je opět na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... čeština: budoucí přítomný Minulý angličtina: předbudoucí přítomný předpřítomný minulý předminulý

Jak je to s časy v angličtině... Výborně, takže teď jsme o něco chytřejší. Asi vám nedělá problémy pochopit jak fungují tři časy, které máme i v češtině, a jak se tvoří. Ale pro pořádek zkuste přeložit tyto věty: Pomůžu ti. Často pomáhám kamarádům. Včera jsem pomohla babičce. (řešení opět na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... I will help you. I often help my friends. I helped my Granny yesterday. Výborně, spokojme se zatím s těmito příklady času budoucího, přítomného a minulého – zbývající časy probereme v dalších prezentacích. Nyní se podívejme ještě na jeden „zádrhel“ neboli něco, co v češtině nemáme, ale oni to mají… (čeká vás na dalším panelu) Jak je to s časy v angličtině...

Jak je to s časy v angličtině... Už víme, kolik má angličtina časů. To je fajn, ale je třeba také vědět, že každý čas má na rozdíl od češtiny dvě formy: prostou a průběhovou Pojďme si tedy započítat: Kolik je v angličtině možností? Rovnice je jednoduchá: počet časů krát počet možných forem (řešení je, jako obvykle, na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... 6 (počet časů) x 2 (počet forem) = 12 možností Ale pozor! Časů je pořád jen šest! Pokud ještě zvládáte sledovat, na následujícím panelu si vyjasníme rozdíl mezi formou prostou a průběhovou...

Jak je to s časy v angličtině... Pokud něco v určitém okamžiku probíhá, něco se děje, používáme v angličtině formu průběhovou. „V určitém okamžiku“ znamená např. teď, včera ve dvě nebo třeba zítra ve dvě. Jde tedy o něco krátkodobého. Ve zbytku případů používáme formu prostou. Na dalším panelu si vyzkoušíme, zda rozdíl chápete.

Jak je to s časy v angličtině... Jakou formu byste použili u následujících příkladů? 1) Jdu do školy. 2) Chodím do školy. 3) Když jsem šel včera do školy,… 4) Zítra v pět hraji s kamarády basket. 5) Včera jsem šel do kina. (řešení je k nalezení na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... 1) právě to probíhá – forma průběhová 2) děje se opakovaně – forma prostá 3) právě to probíhalo – forma průběhová 4) v pět to bude probíhat – forma průběhová 5) proběhlo to jednorázově – forma prostá Na dalším panelu se podíváme, jak se vlastně ony dvě formy liší na pohled.

Jak je to s časy v angličtině... Když tvoříme větu s nějakým časem ve formě prosté, držíme se následujícího jednoduchého schématu: podmět + sloveso v určitém čase: Peter will sleep = Petr bude spát. Peter sleeps. = Petr spává. Peter slept. = Petr spal.

Jak je to s časy v angličtině... U formy průběhové to vypadá takto: podmět + sloveso „be“ v určitém čase + sloveso s koncovkou „-ing“ Mění se tedy jen tvary slovesa „be“. Vypadá to složitě, ve skutečnosti je to ale velmi jednoduché. V případě Petra z minulého panelu se postupuje následovně: Peter will be sleeping. = Petr bude (právě) spát. Peter is sleeping. = Petr (právě) spí. Peter was sleeping. = Petr (právě) spal.

Jak je to s časy v angličtině... Zvídavé duše se možná zeptají, k čemu to je, proč mají víc časů, proč ještě každý z nich má dvě formy… Inu, někdo má to, jiný ono, a kdyby všechno bylo stejné… inu, je to věc osobního vkusu. My si sice v češtině vystačíme se třemi časy, a v angličtině se jich musíme učit šest a ještě navíc dvě formy u každého, ale vezměte si chudáka Anglána, který se rozhodl naučit se česky, a musí se utkat se sedmi pády a spoustou vzorů. To se nakonec proti němu vůbec nenadřeme! Pojďme si ale dát závěrečný testík a tuhle prezentaci vypnout…

Jak je to s časy v angličtině... Doplňte: 1) Čeština má ….. časy. 2) Angličtina jich má ….. 3) Každý čas v angličtině má dvě ….. 4) Jmenují se forma ….. a forma ….. Přeložte: 1) Zítra v pět budu hrát šachy. 2) Hraji šachy. (právě teď) 3) Hraji šachy. (občas) 4) Včera jsem hrál šachy. 5) Včera jsem hrál (zrovna) šachy, když přišel pošťák. A nyní se podívejme na řešení a pak už se mějte jen fajn...

Jak je to s časy v angličtině... Doplňte: 1) Čeština má tři časy. 2) Angličtina jich má šest. 3) Každý čas v angličtině má dvě formy. 4) Jmenují se forma prostá a forma průběhová. Přeložte: 1) I will be playing chess at five tomorrow. (bude to zrovna probíhat = forma průběhová) 2) I am playing chess. (právě to probíhá = forma průběhová) 3) I play chess. (právě to neprobíhá = forma prostá) 4) I played chess yesterday. (zrovna to neprobíhalo, jen to proběhlo = forma prostá) 5) I was playing chess yesterday when the postman came. (zrovna to probíhalo = forma průběhová)