Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu: Slovesné časy Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Martina Macíčková Klíčová slova: Slovesné časy, přítomný čas, budoucí čas, minulý čas, příčestí minulé Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se orientuje ve slovesných časech, učí se určovat čas u sloves. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení Kompetence k řešení problému Anotace, metodický list: Prostřednictvím prezentace žáci získávají základní informace o slovesných časech. Učí se časovat slovesa a třídit do jednotlivých slovesných časů. Použité zdroje: Rudolf Čechura: Český jazyk pro čtvrtý ročník, ALTER, 1996 Vlastní text Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 SLOVESA SLOVESNÉ ČASY

3 Slovesa mohou vyjadřovat trojí čas:
Přítomný čas nám říká,že děj probíhá nyní. Budoucí čas nám říká, že děj teprve bude probíhat. Minulý vyjadřuje, že děj již proběhl.

4 Přítomný čas Časujte sloveso PROSIT. 1. os. (já)…………………………………………prosím
os. (ty)………………………………………...prosíš os. (on, ona, ono)……………………………prosí os. (my)…………………………………...….prosíme os. (vy)……………………………………….prosíte os. (oni, ony, ona)…………………………..prosí Koncovky, kterými se odlišují slovesné tvary, se nazývají osobní koncovky. V osobních koncovkách přítomného času píšeme vždy měkké i/í.

5 Slovesné tvary zakončené na –l, -la, -lo, -li, -ly, -la se nazývají
Minulý čas Slovesné tvary zakončené na –l, -la, -lo, -li, -ly, -la se nazývají příčestí minulé. Složený tvar minulého času (v 1. a 2. os. čísla jedn. i množ.) se skládá z příčestí minulého a z pomocného slovesa (viděl jsem, četl jsem, přišli jsme, četli jste). Jednoduchý tvar minulého času (v 3. os. čísla jedn. i množ.) je pouze příčestí minulé (pracoval, seděli). U zvratných sloves (ve 2. os. čísla jedn.) se připojuje zkrácený tvar ses, sis (koupal ses, četl sis).

6 Budoucí čas Tvoříme tvary složenými: skládá se z pomocného slovesa (budu, budeš, bude, budeme,budete, budou) a z neurčitku – infinitivu (budu číst, budeš vařit). Některá slovesa vyjadřují budoucí čas jednoduchými tvary času přítomného (přečtu, uvařím).


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_02_SLOVESNE_CASY Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google