Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmínková souvětí v angličtině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmínková souvětí v angličtině"— Transkript prezentace:

1 Podmínková souvětí v angličtině
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Podmínková souvětí v angličtině
Podmínková souvětí, podmínková souvětí – ale jistě! To jsou přeci souvětí typu pokud (když, kdyby, jestli), tak..., třebas Pokud mi nevypereš ponožky, budu chodit bos.

3 Podmínková souvětí v angličtině
Vážení milovníci angličtiny, vězte, že v angličtině se hovoří o 4 typech podmínkových souvětí: typu 0, 1, 2 a 3. Typ 0 je stejný jako v češtině, zatímco typy 1, 2 a 3 se liší, nicméně k jejich osvojení nám bude stačit jedna jediná tabulka.

4 Podmínková souvětí v angličtině
Pojďme tedy hned zkraje „vyřídit“ typ 0. Jde o souvětí, kdy je v obou větách jak v češtině, tak v angličtině přítomný čas, např: Když mi nepereš ponožky, chodím bos. If you don't wash my socks, I go barefoot.

5 Podmínková souvětí v angličtině
Ještě než si ukážeme onu slibovanou tabulku, je třeba se podívat na současnou situaci v češtině. Čeština má podmínková souvětí typu 1, 2 i 3, ale potíž je v tom, že se čím dál víc používají pouze první dva typy – typ číslo 2 často nahrazuje typ číslo 3. V angličtině se ale důrazně drží rozdělení na tři typy!

6 Podmínková souvětí v angličtině
Typ číslo 1 v češtině začíná takto: Když mi nevypereš ponožky… Typ číslo 2: Kdybys mi nevypral ponožky… Typ číslo 3: Kdybys mi býval nevypral ponožky… Jak již bylo řečeno, namísto typu číslo 3 se na rozdíl od angličtiny velmi často použije typ číslo 2.

7 Podmínková souvětí v angličtině
Nyní se pojďme podívat, jak se ony tři typy vztahují k reálnému životu. Je to velmi jednoduché: Typ číslo 1 se vztahuje k budoucnosti (když nevypereš – např. zítra). Typ číslo 2 se vztahuje k budoucnosti a přítomnosti (kdybys nevypral – např. zítra či teď). Typ číslo 3 se vztahuje k minulosti (kdybys býval nevypral – např. včera).

8 Podmínková souvětí v angličtině
Když si vše dosud řečené sesumírujeme, vychází nám pro češtinu a angličtinu následující možnosti: čeština: typ 1, 2 a 3 nebo pouze typ 1, 2 a opět 2 angličtina: typ 1, 2 a 3 (přes to nejede vlak)

9 Podmínková souvětí v angličtině
A teď již vzhůru na slibovanou tabulku: 1 přítomný čas will + infinitiv If 2 minulý čas would + infinitiv 3 předminulý čas would + infinitiv minulý No není to krása, jak se nám to pěkně posouvá vždy o jeden stupeň dolů?

10 Podmínková souvětí v angličtině
A nyní si to zkusme na větě s praním ponožek. Zkuste přeložit: Když 1 mi nevypereš ponožky, budu chodit bos. Kdybys 2 mi nevypral ponožky, chodil bych bos. Kdybys 3 mi býval nevypral ponožky, byl bych chodil bos. Správné řešení je na dalším panelu.

11 Podmínková souvětí v angličtině
1 you don't wash my socks, I will go barefoot. If 2 you didn't wash my socks, I would go barefoot. 3 hadn't washed my socks, I would have gone barefoot.

12 Podmínková souvětí v angličtině
Někdy lze jednotlivé stupně kombinovat, jako např. ve větě Kdybys mi včera býval nevypral ponožky, byl bych teď smutný. První věta je stupeň 3 (týká se včerejška), druhá stupeň 2 (týká se přítomnosti). Anglicky to bude vypadat následovně: If you hadn't washed my socks yesterday, I would be sad now.

13 Podmínková souvětí v angličtině
Podaří se vám doplnit tabulku, aby byla správně? 1 přítomný čas If would + 3 (řešení je na panelu číslo 9)

14 Podmínková souvětí v angličtině
Když tedy přemýšlíte, o které číslo v tabulce se jedná, udělejte si nejdříve jasno, zda se věta vztahuje k budoucnosti (na výběr mezi 1 a 2), přítomnosti (2), či minulosti (3). Pokud se vztahuje k budoucnosti, pamatujte si, že číslo 1 začíná např. Když mi nevypereš…, zatímco číslo 2 Kdybys mi nevypral….

15 Podmínková souvětí v angličtině
Zároveň mějte na paměti, že v češtině se čím dál častěji používá číslo 2 i pro minulost (namísto čísla 3), kdežto v angličtině se pro minulost důsledně používá pouze číslo 3. A na závěr si pojďme udělat malý test, abyste viděli, zda je vám opravdu vše jasné...

16 Podmínková souvětí v angličtině
Nejdříve určete, o který typ v angličtině půjde (nezapomeňte, že jde o souvětí složené ze dvou vět, a že ne u obou musí jít o stejný typ), a potom přeložte (informace v závorkách nepřekládejte, jde o kontext, který vám pomůže rozlišit mezi typem 2 a 3) věty na následujícím panelu. Ještě než se ale dáte do díla, vězte, že pokud je if v první větě souvětí, píše se v angličtině mezi větami čárka. Pokud je if až v druhé větě, čárka se nepíše. Takže If you don't wash my socks, I will go barefoot. ale I will go barefoot if you don't wash my socks.

17 Podmínková souvětí v angličtině
1) Kdybys řekl (teď) „sýr“, vyfotila bych tě. 2) Jestli mu nezavoláš, nepřijde. 3) Kdybych (dnes ráno) nepropásl autobus, nebyl bych (teď) unavený. 4) Jirka půjde s námi, když bude mít čas. 5) Kdybys řekl (včera) „sýr“, vyfotila bych tě (včera). 6) Kdybych to býval věděl, nebyl bych tam šel! 7) Kdybys včera neutratil všechny peníze, mohl jsi jít (teď) do kina. 8) Kdyby (dnes) zavolal před sedmou, mohli bychom se sejít. 9) Pokud nemáš čas, je to ok. 10) Pokud nebudeš mít čas, bude to ok.

18 Podmínková souvětí v angličtině
1) If (typ 2) you said “cheese”, (typ 2) I would take a picture of you. 2) If (typ 1) you don’t call him, (typ 1) he won’t come. 3) If (typ 3) I hadn’t missed my bus this morning, (typ 2) I wouldn’t be tired. 4) (typ 1) George will come with us (typ 1) if he has time. 5) If (typ 3) you had said “cheese” yesterday, (typ 3) I would have taken a picture of you. 6) If (typ 3) I had known it, (typ 3) I wouldn’t have gone there! 7) If (typ 3) you hadn’t spent all your money yesterday, (typ 2) you could go to the cinema. 8) If (typ 2) he called before seven, (typ 2) we could meet up. 9) If (typ 0) you don’t have time, (typ 0) it’s ok. 10) If (typ 1) you don’t have time, (typ 1) It’ll be ok.


Stáhnout ppt "Podmínková souvětí v angličtině"

Podobné prezentace


Reklamy Google