Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Past simple and past continuous

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Past simple and past continuous"— Transkript prezentace:

1 Past simple and past continuous

2 Past simple and past continuous
Minulý čas prostý má stejnou formu pro všechny osoby jednotného i množného čísla. Tvoří se přidáním koncovky – ed k pravidelným slovesům a tzv. druhým tvarem u nepravidelných sloves – worked, played, finished. Minulý čas průběhový se tvoří pomocí slovesa to be v minulém čase – was, were a slovesem s příponou - ing.

3 Past simple and past continuous
Porovnání minulého času prostého a průběhového: Minulý čas prostý vyjadřuje minulou činnost jako prostý fakt. 'I phoned you last night, but there was no replay.' Minulý čas průběhový dává minulé činnosti dobu trvání. 'Sorry, I was watching the football. I didn´t hear the phone.'

4 Past simple and past continuous
Otázky se týkají různých časových úseků: What were you doing when your father died? I was studying. Minulým časem průběhovým se ptáme na předchozí činnost. What did you do when your father died? I went home. Minulým časem prostým se ptáme na to, co se stalo potom. When my father died, I was studying at university. I decided to go home to my mother and postpone my studies.

5 Past simple and past continuous
Prostudujte následující text: What were you doing at nine o´clock in the morning? I was playing with my son and dog. was playing 8: : :30

6 Past simple and past continuous
Nyní prostudujte následující příklad: When I walked into the room, Angela was sitting and drinking wine, Ben was grilling and Robert, Tom and Mark were speaking together. Past simple(walked) se používá pro ukončený děj.Past continuous (was sitting, was drinking...)se používá pro neukončený děj, který probíhal v minulosti.

7 Past simple and past continuous
Použitá literatura: Oxford Practice Grammar N. Coe, Oxford, 2008


Stáhnout ppt "Past simple and past continuous"

Podobné prezentace


Reklamy Google