Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST VLASTNICTVÍ HMOTNÉ A DUŠEVNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
1 Bill Gates technologie (75,8 mld. USD) 60 let 2 Amancio Ortega móda (64,5 mld. USD) 79 let 3 Warren Buffett investice (72,7 mld. USD) 85 let 4 Carlos.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do podnikových financí
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Finanční gramotnost Základní pojmy
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Název projektu: Moderní škola
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Majetek podniku - Aktiva
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Zdroje financování majetku - PASIVA
13. Růst lidské populace, demografie
Rovnice s absolutními hodnotami
Lýkožrout smrkový Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní obeznámení s programem
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Název školy: Základní škola Městec Králové
Práva a povinnosti členů rodiny
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Vánoční počítání zpaměti
Rozmnožování organismů
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETEK ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Seznamujeme se s geometrickými tvary - obdélník
Transkript prezentace:

Vlastnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Vlastník Věci kolem tebe mohou někomu patřit, jednotlivci, skupinám, obcím, státu, společnosti z cizí země.. Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Na jedné straně jsou lidé, kteří mají obrovský majetek, na druhé straně jsou lidé, kteří nemají na základní potřeby.

10 nejbohatších lidí světa 2016 1 Bill Gates technologie (75,8 mld. USD) 60 let 2 Amancio Ortega móda (64,5 mld. USD) 79 let 3 Warren Buffett investice (72,7 mld. USD) 85 let 4 Carlos Slim Helú telekomunikace (77,1 mld. USD) 75 let 5 Jeff Bezos maloobchod (34,8 mld. USD) 51 let

10 nejbohatších lidí světa 2016 6 Mark Zuckerberg technologie (33,4 mld. USD) 31 let 7 Larry Ellison technologie (54,3 mld. USD) 71 let 8 Michael Bloomberg investice (35,5 mld. USD) 73 let 9 Charles Koch různé (42,9 mld. USD) 75 let 10 David Koch různé (42,9 mld. USD)

Největší světové firmy 2015 Do letošního ročníku se dostaly společnosti ze šedesáti zemí světa – dohromady loni vydělaly 39 bilionů dolarů, měly výnosy 13 bilionů, jejich aktiva měla hodnotu 162 bilionů a tržní hodnotou 48 bilionů. 10 největších světových firem ICBC (Čína) China Construction Bank (Čína) Agricultural Bank of China (Čína) Bank of China (Čína) Berkshire Hathaway (USA)

Největší světové firmy 2015 JPMorgan Chase (USA) Exxon Mobil (USA) PetroChina (Čína) General Electric (USA) Wells Fargo (USA)

Úkol Vyber si jednoho z nejbohatších lidí a zjisti předmět jeho podnikání a něco z jeho života. Vyber si jednu z úspěšných firem a zjisti o ní něco bližšího.

Jak definovat chudobu? Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem. V České republice neexistuje extrémní chudoba, přesto je stát nucen vynakládat nemalé prostředky na boj s chudobou. Hranice chudoby byla v roce 2015 stanovena jako měsíční příjem 9901 Kč pro samostatně žijící osobu, pro samoživitele s dítětem do třinácti let věku 12 872 Kč, pro dva dospělé 14 852 Kč, pro čtyřčlennou rodinu 20 793 Kč a pro rodiče se třemi dětmi 27 724 Kč měsíčně. Pod touto hranicí žilo v roce 2014 9,7 % obyvatelstva.

Jak definovat chudobu? ČSÚ vyhodnocuje ještě stav materiální deprivace. Tou trpí každý, komu se nedostávají prostředky na alespoň čtyři z devíti sledovaných položek: barevná televize, telefon, pračka, auto, dostatečné vytápění bytu, jíst maso každý druhý den, zaplacení neočekávaného výdaje ve výši 9 600 Kč, uhrazení týdenní dovolené všem členům rodiny a jistota, že včas zaplatí nájemné či splatí úvěr. Touto deprivací trpí 6,7 % občanů, celoevropský průměr je přes 9 %.

Úkol Zjisti, jaká je situace chudoby ve světě.

Majetek Hmotný majetek se podle povahy dělí na: nemovitý (svázaný s půdou, jako pozemky, budovy a vlastněné prostory; movitý, kam patří fyzické předměty, jako jsou výrobní stroje, automobily, zařízení nebo materiál. Nehmotný majetek tvoří: patentované technologické postupy (tzv. know-how) nebo duševní vlastnictví chráněné autorským zákonem (autorská práva) software, licence aj. Finanční majetek tvoří: peníze, cenné papíry, a podobná aktiva.

Úkol Najdi, co znamená know how.

Úkol Přiřaď majetek do dvou sloupečků (H – hmotný, N – nehmotný) H N

Úkol Zjistit konkrétní příklady duševního vlastnictví a popiš, jak může docházet ke krádežím v dané oblasti.

Instituce, zabývající se duševním vlastnictvím V ČR se věnují tyto instituce: Ochranný svaz autorský (www.osa.cz) Česká protipirátská unie (www.cpufilm.cz) Úřad průmyslového vlastnictví (www.upv.cz)

Diskuse Proč se lidé dopouštějí pirátství (krádeže duševního vlastnictví)? Proč je takové chování špatné?

Test na závěr Kdo je vlastník? Které instituce se zabývají duševním vlastnictvím? Jak se dělí majetek? Co znamená know how? Do jakého majetku patří autorská práva?

Zdroje Zdroje obrázků: [ cit. 2016-07-28]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-student-asking-a-question.html hlásící se studentka http://www.clker.com/clipart-3022.html auto http://www.clker.com/clipart-10996.html vrtačka http://www.clker.com/clipart-1927.html budova http://www.clker.com/clipart-23890.html software http://www.clker.com/search/cd/5 cd http://www.clker.com/clipart-3896.html kniha Kloss. Chudoba. wikipedia. [online]. 13.1.2006 [cit. 2016-07-28]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chudoba Li:Jen-Čchen. Největší světové firmy 2015. Forbes. [online]. 02.06.2015 [cit. 2016-07-28]. Dostupné z: http://www.forbes.cz/global2000_nejvetsi_svetove_firmy/ 100 nejbohatších lidí světa 2016. Forbes. [online]. 01.03.2016 [cit. 2016-07-28]. Dostupné z: http://www.forbes.cz/nejbohatsi-lide/ Chmee2. Majetek. Wikipedia. [online]. 01.02.2007 [cit. 2016-07-28]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Majetek