Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Látky jsou složeny z částic
Advertisements

Těleso a látka.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OPAKOVÁNÍ 6.ROČNÍKU -fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzájemné silové působení těles
SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
1 ÚVOD.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Skupenské změny.
Látky mohou mít tři skupenství:
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Částicová stavba látek
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Částicová stavba látek
Látky jsou složeny z částic
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výpisky z fyziky − 6. ročník
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Molekulová fyzika a termika
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Soutěžíme před testíkem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Částicová stavba látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Soutěžíme před testíkem
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Částicová stavba látek
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Částicové složení látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vlastnosti kapalných látek
Vlastnosti kapalin.
Částicové složení látek
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Demonstrační pokus č. 1 - difuze pomůcky: barvivo, voda, kádinka, zpětný projektor změna č. 1 – s horkou vodou změna č. 2 – čpavek a vzduch

Pokus č. 2 – Brownův pohyb Pomůcky: mikroskop, saze, kapka vody Pokus provádíme frontálně i demonstračně.

Částicové složení látek všechny látky jsou tvořeny částicemi částice jsou v neustálém a neuspořádaném pohybu mezi částicemi jsou mezery

Pokus č. 3 – chování částic Pomůcky: souprava Stavba látek, popř. kuličky na pružince

Částice látek na sebe působí přitažlivými silami (částice velmi blízko u sebe) přitahují se i částice různých látek Přilnavost kapalin k různým látkám má velký praktický význam – sací papír + inkoust, vzlínání vody ke kořenům rostlin, … Může i škodit! (např. vlhkost zdiva) Uveď další příklady, které škodí i pomáhají: odpudivými silami (částice dál od sebe)

Druhy látek a jejich částicové složení (podle skupenství) pevné kapalné plynné

Rozděl látky podle skupenství při teplotě 20 °C: papír voda vzduch mléko ocel vodík hliník benzín oxid uhličitý pevné kapalné plynné

Mají svůj vlastní objem i tvar, který mění za použití velké síly. PEVNÉ LÁTKY Mají svůj vlastní objem i tvar, který mění za použití velké síly. Proč? částice blízko u sebe (látky nestlačitelné) navzájem na sebe působí velkými přitažlivými i odpudivými silami pohybují se kolem daného bodu

Pevné krystalické látky – pravidelná struktura vytváří krystalickou mřížku kuchyňská sůl, skalice modrá, zlato, … Pevné amorfní látky – nepravidelná struktura nevytváří krystalickou mřížku sklo, vosk, asfalt

Mají svůj vlastní objem, tvar mění podle nádoby. KAPALINY Mají svůj vlastní objem, tvar mění podle nádoby. Proč? částice kapalin se navzájem přitahují a odpuzují (mnohem méně než u pevných látek, jsou dále od sebe, volnější pohyb – difúze) nejsou pravidelně uspořádané (jsou tekuté) působí na ně gravitační síla Země (vodorovná hladina)

Nemají svůj vlastní objem ani vlastní tvar. Vyplňují daný prostor. PLYNY Nemají svůj vlastní objem ani vlastní tvar. Vyplňují daný prostor. Proč? částice daleko od sebe částice se téměř nepřitahují (vyplní celý prostor) částice se téměř neodpuzují (stlačitelné) mnohem volnější pohyb částic (rychlá difuze)

ATOMY A MOLEKULY Atom – nejmenší část chemického prvku

42He atomový obal atomové jádro protony neutrony elektrony - + + - Atomy a molekuly protony stavba atomu helia neutrony 42He - + + - elektrony atomový obal atomové jádro

Stavba atomu + protony atomové jádro neutrony atomový obal elektrony -

Sestav modely jiných atomů:

molekula – částice tvořená několika atomy ATOMY A MOLEKULY molekula – částice tvořená několika atomy o o H molekula kyslíku molekula vody H o ionty vzniknou z neutrálního atomu odebráním elektronů (kladný iont kationt) přidáním elektronů (záporný ion aniont) - -

Látky z hlediska částicového složení rozdělujeme na Atomy a molekuly Látky z hlediska částicového složení rozdělujeme na Prvky Sloučeniny Směsi O H H

Prvky Látky tvořené stejnými atomy kyslík vodík železo chlór sodík H H

Sloučeniny voda oxid uhličitý kyselina sírová Látky tvořené stejnými molekulami a ty se skládají z různých atomů. voda oxid uhličitý kyselina sírová C C O O C

Směsi sifon vzduch Látky tvořené různými molekulami. N N N N O O O C O