Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech"— Transkript prezentace:

1 Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
(Učebnice strana 130) Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou.  Plyny mají mnohem menší hustotu než látky kapalné a pevné. Molekuly plynu se mohou zcela volně pohybovat prostorem, dokud nenarazí na nějakou pevnou překážku (například stěnu nádoby), občas změní svůj směr pohybu kvůli srážce s jinou molekulou. Vzájemné vazby mezi částicemi lze tedy téměř zanedbat. U řídkých plynů je možné jednotlivé částice považovat za volné.  Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 130.

2 Jednotlivé částice v plynu podobně jako kapalině mohou po sobě volně klouzat, takže jejich vzájemné přemísťování je velmi snadné, plyn podobně jako kapalina může téci, díky tekutosti zaujme vždy tvar podle nádoby. Plyny se mohou přelévat, mohou volně proudit, jsou tekuté. Proto je společně s kapaliny označujeme jako tekutiny.

3 Velikost molekul nebo atomů plynné látky je vzhledem k jejich vzájemné vzdálenosti zanedbatelná. Plynné těleso nemá vlastní tvar ani stálý objem. Mezi molekulami plynu nepůsobí vzájemně přitažlivé ani odpudivé síly. Plyny jsou snadno stlačitelné, protože jejich částice jsou od sebe více vzdáleny než v kapalinách. Přitom na sebe působí jen velice slabými přitažlivými silami. Proto se mohou volně pohybovat v prostoru, jsou rozpínavé a po určité době vyplní celou nádobu (místnost). Difúze umožňuje prolínání částic jednoho plynu mezi částice jiného plynu.

4 V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně
V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně. Vzájemně na sebe působí jen zcela nepatrnými přitažlivými silami. Proto jsou plyny rozpínavé a snadno stlačitelné. Po určité době vyplní nejen celou nádobu, ale i např. místnost apod. Kapaliny i plyny se mohou přelévat, mohou volně proudit, jsou tekuté. Označujeme je společně jako TEKUTINY. Model plynu


Stáhnout ppt "Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech"

Podobné prezentace


Reklamy Google