Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicové složení látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicové složení látek"— Transkript prezentace:

1 Částicové složení látek
VY_52_PŘÍRODNÍ VĚDY_001_Částicové složení látek Částicové složení látek Základní škola Čelákovice

2 Částicové složení látek
Autor: Ing. Janeček Jaroslav Vytvořeno: Stupeň a typ vzdělávání: II. Stupeň - základní Vzdělávací oblast: Přírodní vědy Vzdělávací obor: Fyzika – 6. ročník Téma: Částicové složení látek Anotace: Žák se seznámí s částicovou stavbou různých druhů látek. A její vliv na vlastnosti daného druhu látky. Seznámí se s pojmy látka, atom, molekula a sloučenina. Druh učebního materiálu: prezentace + procvičování. Očekávaný výstup: Žák vysvětlí některé rozdílné vlastnosti pevných, kapalných a plynných látek pomocí rozdílů v jejich částicové stavbě. Rozliší atom, molekulu a sloučeninu.

3 Částicové složení látek
Různé vlastnosti látek souvisí s tím, že jsou tvořeny nepatrnými různými částicemi. Částice se neustále neuspořádaně pohybují. Brownův pohyb – 1827. Difuze – pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky (vůně, barvivo a jiné). Počátky jsou ve starověkém Řecku.

4 Částicové složení látek
Ze zkoumání látek vyplývá, že částice na sebe musí působit silami, které je udržují pohromadě. Přitažlivé síly mezi částicemi působí jen pokud jsou částice velice blízko (plastelína, olovo – křída, sklo). Přitažlivé síly nepůsobí jen mezi částicemi jedné látky, ale i mezi částicemi různých látek (lepidla). Přilnavost – smáčivost (sklo – voda).

5 Částicové složení látek
Pevné látky: Krystalické a amorfní. Krystalické látky – částice jsou pravidelně uspořádány v krystalické mřížce. Vzájemné silové působení částic omezuje jejich pohyb pouze na kmitání kolem pravidelně uspořádané polohy. Silové působení mezi částicemi brání změně tvaru pevných látek – těles (nedovolí jejich přiblížení ani vzdálení).

6 Částicové složení látek
Kapalné látky: Částice nejsou pravidelně uspořádány a mohou se vzájemně snadno přemisťovat než v pevných látkách. Snadno mění svůj tvar – jsou tekuté. Částice jsou blízko sebe jako u látek pevných, proto jsou kapaliny prakticky nestlačitelné.

7 Částicové složení látek
Plynné látky: Částice se pohybují zcela volně a neuspořádaně. Vzájemně na sebe působí zcela nepatrnými přitažlivými silami – jsou rozpínavé a stlačitelné. Po určité době vyplní celou nádobu – prostor.

8 Částicové složení látek
Demokritos tyto částice nazval – atomy (atomos – nedělitelný). Tento názor přetrval až do 19. století kdy byly objeveny částice tvořící atom – elektron, proton a neutron. Jednotlivé druhy atomů se nazývají prvky. V přírodě je jich 105. Další částice vznikají sloučením dvou a více stejných nebo různých atomů – nazývají se molekuly (voda, vodík, kyslík, dusík). Látky složené ze stejných molekul tvořených různými atomy nazýváme sloučeniny (voda, oxid uhličitý).

9 Procvičování Z jakých částic jsou složeny prvky?
Uveď, jak jsou uspořádány částice v plynných látkách. Uveď příklad difuze. Vysvětli, zda je voda prvek nebo sloučenina. Uveď příklady prvků, které znáš. Uveď, jak jsou uspořádány částice v pevných amorfních látkách. Vysvětli fyzikální děj – difuze. Vysvětli, jakého jevu je využito při spojení dvou látek lepením.

10 Procvičování Z jakých částic je složena sloučenina?
Uveď, jak jsou uspořádány částice v kapalných látkách. Uveď příčinu fyzikálního jevu „Brownův pohyb“ Vysvětli, proč jsou pevné látky nestlačitelné. Uveď příklady sloučenin, které znáš. Uveď, jak jsou uspořádány částice v pevných krystalických látkách. Vysvětli, co to znamená, že pohyb částic je neuspořádaný. Vysvětli, proč jsou plyny stlačitelné.

11 Použité zdroje Veškeré obrázky a texty jsou dílem autora prezentace.


Stáhnout ppt "Částicové složení látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google