Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicové složení látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicové složení látek"— Transkript prezentace:

1 Částicové složení látek
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_141, 8. sada, F ANOTACE  Prezentace je určena k výkladu učiva na téma částicové složení látek. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák zná základní pojmy, uvede příklad pohybu částic, uspořádání částic v látkách. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

2 STAVBA LÁTEK Částicové složení látek Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Atom – velmi malá částice látky
Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů – atomů a molekul. Atom – velmi malá částice látky Molekula – sloučení dvou nebo více atomů. Prvky – látky, složeny z atomů jednoho druhu Sloučeniny – látky složené ze stejných molekul (voda, oxid uhličitý) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Pohyb částic částice každé látky se stále neuspořádaně pohybují
Brownův pohyb – zrnka pylu v kapce vody Difúze – částice jedné látky samovolně pronikají mezi částice jiné látky (voda + čaj) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Uspořádání částic Pevné krystalické látky - vznikají odpařením roztoku, ztuhnutím kapaliny nebo její páry. např. zmrznutí vody krystalický led Krystaly ledu tvoří pravidelné útvary – sněhové vločky, jinovatka Amorfní látky – pevné látky, ve kterých nejsou částice uspořádány pravidelně např. sklo, asfalt, vosk, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Uspořádání částic Kapaliny - částice nejsou pravidelně uspořádány, mohou se vzájemně snadněji přemísťovat než v pevných látkách (proto jsou tekuté, snadno mění tvar, jsou nestlačitelné) Plyny – částice se pohybují volně a neuspořádaně. Částice na sebe působí nepatrnými přitažlivými silami rozpínavé, stlačitelné Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Uspořádání částic Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Použité zdroje [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s. 29 – 39 KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN obr s. 36 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Částicové složení látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google