Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření fyzikálních veličin – Měření délky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření fyzikálních veličin – Měření délky"— Transkript prezentace:

1 Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_146, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření délky". Prezentace je doplněna obrázky k tématu a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmem fyzikální veličina, jak postupovat při měření délky, zná délková měřidla, jednotky délky a aritmetický průměr. Prezentace je doplněna úkoly k procvičení učiva – přiřazování pojmů, hledání chyb a převody jednotek. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření délky Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Porovnávání a měření Tělesa mají různé vlastnosti – porovnávat, měřit; Fyzikální veličiny – vlastnosti, které můžeme měřit; (délka, objem, hmotnost, teplota) - název, značka, jednotka Měření – porovnáváme měřenou fyzikální veličinu s dohodnutou jednotkou této veličiny; výsledek – číselná hodnota, jednotka např. d = 1,5 m značka f.v. značka jednotky délky číselná hodnota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Jednotky délky. Délková měřidla
základní jednotka délky je metr – m odvozené jednotky – cm, mm, dm, km Mezinárodní prototyp metru – tyč ze slitiny kovů platiny a iridia Mezinárodní soustava jednotek – metr, kilogram, sekunda = základní jednotky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Délková měřidla – pro měření délky;
různý materiál, různě dlouhá, stupnice v různých jednotkách Než začneme měřit: - v jakých jednotkách je stupnice - jaká je délka nejmenšího dílku stupnice - jaký je rozsah stupnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Pravítko Krejčovský metr Posuvné měřidlo Svinovací měřidlo
Skládací metr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Aritmetický průměr Aritmetický průměr dp, vypočítaný z hodnot opakovaných měření téže délky, je správnější než hodnota délky naměřená jednou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Přiřaď k měřeným délkám vhodné měřidlo:
Cvičení Přiřaď k měřeným délkám vhodné měřidlo: 1. Délka místnosti 2. Průměr trubky 3. Látka na šaty 4. Rozměr učebnice 5. Délka dřevěného trámu Pravítko Krejčovský metr Posuvné měřítko Skládací metr Pásmo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Chybné zápisy zakroužkuj
10 cm = 100 mm 1,5 m = 15 cm 15 mm = 150 cm 2 km = 200 m 15 dm = 1,5 m 35 mm = 3,5 cm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Převeď jednotky délky 10 cm = mm 1,2 m = cm 1500 m = km 2,3 km = m 15 dm = cm 260 mm = cm 4,5 cm = mm 1,8 m = cm 550 m = km 780 cm = dm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Použité zdroje PASTORIUS. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: CAV. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: CHIESA, Luigi. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: GROSJEAN, Isabelle. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: BENBENNICK, David. wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Měření fyzikálních veličin – Měření délky"

Podobné prezentace


Reklamy Google