Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření fyzikálních veličin – Měření teploty"— Transkript prezentace:

1 Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_160, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření teploty“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – teplota, měření teploty, jednotka teploty, druhy teploměrů, postup při měření teploty. Zná jednotky teploty používané v praxi a ostatní jednotky teploty, umí změřit teplotu a zaznamenat ji. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření teploty Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Teplota obecný význam – vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat – studené, teplé nebo horké teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s jednotkou kelvin (K) a vedlejší jednotkou stupeň Celsia (°C) k měření teploty se používají teploměry značka teploty – t (t = 10 °C) u nás teplota ve °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Další jednotky teploty
Stupeň Fahrenheita (značka °F) – jednotka teploty, která se používá převážně v USA; 0 °C = 32 °F Kelvin (značka K) - je jednou ze sedmi základních jednotek soustavy SI, je definován 2 body: 0 K (-273 °C) je teplota absolutní nuly, tedy naprosto nejnižší teplota, která je fyzikálně definována 273,16 K je teplota trojného bodu vody (0,01 °C). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Stupeň Celsia Celsiův stupeň (značený °C) - je jednotka teploty, kterou v roce 1742 vytvořil švédský astronom Anders Celsius. Teplota tání ledu – 0°C Teplota varu vody – 100 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Čím měříme teplotu? Venkovní teploměr Lékařský teploměr
Bimetalový teploměr Digitální teploměr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Délka kovových tyčí se při zahřívání zvětšuje, při ohřívání zmenšuje. Délky tyčí z různých kovů se při zahřívání za stejných podmínek zvětšují různě. (dráty elektrického vedení – průvěs; železniční koleje – mezery, bimetalové teploměry) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
kapalné těleso má stálý objem, pokud se nezmění jeho teplota objem kapalin se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje objem plynů se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje (kapalinové teploměry – rtuť) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Měření teploty tělesa Postup: zjistíme rozsah stupnice
jaká teplota odpovídá 1 dílku stupnice naměřenou teplotu zapisujeme t = 15 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Otázky k procvičení učiva
Vyjmenuj, kde se v běžném životě můžeme setkat s měřením teploty? Jakou jednotku teploty používáme? Znáš nějakou jinou jednotku teploty? Jaké druhy teploměrů znáte nebo máte doma? Jakou značku používáme pro teplotu? Při jaké teplotě vaří voda? Při jaké teplotě taje led? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Dokresli sloupce rtuti podle uvedených teplot.
Cvičení Dokresli sloupce rtuti podle uvedených teplot. 34 °C 42 °C 18 °C 6 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

12 Jaká teplota byla naměřena?
Cvičení Jaká teplota byla naměřena? °C °C °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

13 Použité zdroje [ ] [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Měření fyzikálních veličin – Měření teploty"

Podobné prezentace


Reklamy Google