Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicová stavba látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicová stavba látek"— Transkript prezentace:

1 Částicová stavba látek

2 Pohyb částic v látce Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů. 1. atomy – základní částice všech látek 2. molekuly – vznikají sloučením dvou nebo více atomů 3. ionty – vznikají přidáním nebo odtrhnutím elektronů z atomu Částice látek se neustále neuspořádaně pohybují. O tomto pohybu částic nepřímo svědčí Brownův pohyb a difúze.

3 Pohyb částic v látce Difúze:
Samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky.

4 Pohyb částic v látce Brownův pohyb:
Částice se v roztoku neustále srážejí, směr a síla těchto srážek jsou náhodné, okamžitá poloha částice je náhodná.

5 Vzájemné silové působení částic
Částice na sebe musí působit silami, které je udržují pohromadě. Přitažlivé síly mezi částicemi působí, jen když jsou částice velice blízko Přitažlivé síly nepůsobí jen mezi částicemi jedné látky, ale i mezi částicemi různých látek. (papír a tužka)

6 Stavba pevných látek U některých pevných látek jsou částice pravidelně uspořádány, vytvářejí krystaly. (např. voda, sůl..) Vzájemné působení částic, omezuje jejich kmitání kolem pevných poloh. Silové působení mezi částicemi brání změně tvaru pevných těles.

7 Stavba kapalných látek
U kapalin nejsou částice pravidelně uspořádány, mohou se vzájemně snadněji přemísťovat mění snadno svůj tvar 2. jsou tekuté 3. vytvářejí v gravitačním poli vodorovnou hladinu Částice u kapalin jsou velmi blízko prakticky nestačitelné

8 Stavba plynných látek V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně. Částice na sebe působí jen nepatrnými přitažlivými silami rozpínavé a snadno stlačitelné (po určité době vyplní celou nádobu, místnost) Plyny jsou také tekuté


Stáhnout ppt "Částicová stavba látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google