Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKUPENSKÉ PŘEMĚNY."— Transkript prezentace:

1 SKUPENSKÉ PŘEMĚNY

2 SKUPENSTVÍ LÁTKY = stav látky, který je určen uspořádáním částic. Při změně skupenství se mění poloha částic, a tedy i vnitřní polohová energie částic. Se změnou skupenství se mění i vlastnosti látek. Skupenství látek závisí na teplotě a tlaku.

3 DRUHY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Známe 4 skupenství látek: 1) pevné (led, železo) 2) kapalné (voda, benzín) 3) plynné (vodní pára, vzduch) ___________________________________ 4) plazma: vzniká silnou ionizací vzduchu - vysokou teplotou, elektrickým polem (blesk)

4 STRUKTURA A VLASTNOSTI LÁTEK
plyny: částice jsou daleko od sebe a téměř na sebe nepůsobí - jsou stlačitelné - mají nestálý tvar i objem 2) kapaliny: částice jsou od sebe stále stejně vzdáleny a mohou po sobě klouzat - jsou téměř nestlačitelné - mají nestálý tvar a stálý objem

5 3) pevné látky: částice jsou pevně spojeny a kmitají zde kolem svých rovnovážných poloh - mají stálý tvar i objem krystalické látky: jejich částice jsou pravidelně uspořádány, tvoří krystalickou mřížku (sůl kamenná, diamant, vločka sněhu, kovy) amorfní látky (beztvaré): jejich částice nejsou pravidelně uspořádány (asfalt, vosk, sklo, pryskyřice)

6 Přehled skupenských přeměn:


Stáhnout ppt "SKUPENSKÉ PŘEMĚNY."

Podobné prezentace


Reklamy Google