Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Už ve starověkém Řecku např. učenec Demokritos hlásal, že základní částicí všech látek jsou ATOMY (z řeckého slova atomos = nedělitelný). Všechny látky jsou složeny z částic. Jak vypadají? Co je dnes známo o atomech? Je atom opravdu nedělitelný? Kolik je různých atomů?

3 Dnes je známo, že atom není nedělitelný. Skládá se z ještě menších částic – elektronů, protonů a neutronů. Atomy Jak je atom veliký? Nakreslete si do sešitu mikrotužkou tenkou čáru: Víte, kolik atomů by se muselo narovnat vedle sebe, aby zaplnily tloušťku této čáry? Asi 5 milionů!

4 V přírodě se vyskytuje 92 různých druhů atomů. Látky, které jsou složeny jen z jednoho druhu atomu, se nazývají prvky (např. kyslík, železo, měď, hliník…). Z jakých částic jsou ale ostatní miliony látek, když prvků je jen něco přes sto? Látky jsou tvořeny tzv. molekulami, které vznikají sloučením dvou nebo více atomů. molekula kyslíkumolekula dusíku  PRVKY

5 Všechny látky jsou složeny z atomů a molekul. Molekuly vznikají sloučením dvou nebo více atomů. Příklady dalších molekul: molekula oxidu uhličitého molekula vody molekula propanu

6 Látky, které jsou složeny z molekul vzniklých sloučením různých atomů, se nazývají sloučeniny. (např. voda, propan, oxid uhličitý)

7 Procvičení 1.Uveď příklady prvků. Z jakých částic jsou prvky složeny? 2. Uveď příklad sloučenin. Popiš částice, z nichž jsou sloučeniny složeny. 3. Kolik různých druhů atomů známe? 4. Vysvětli, proč je známo mnohem více molekul než atomů.

8 Použité obrázky – autor.


Stáhnout ppt "ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google