Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES"— Transkript prezentace:

1 JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Atom je elektricky neutrální. Co to znamená?
Za určitých okolností, např. působením plamene na vzduch nebo třením listu papíru a polyethylenového sáčku, může dojít k odtržení elektronů z obalu některých atomů V jádru je 5 protonů a 5 neutronů. Je takto vzniklá částice elektricky neutrální? Kladný náboj převládá nad záporným elektrickým nábojem elektronů. Vzniklá částice má kladný náboj  kladný iont.

3 Odtržením jednoho nebo několika elektronů z obalu
elektricky neutrálního atomu vznikne částice s kladným elektrickým nábojem. Říkáme ji kladný iont.

4 Za určitých okolností, např. působením plamene na vzduch
nebo třením listu papíru a polyethylenového sáčku, může dojít k přijetí dalšího elektronu nebo elektronů do obalu atomu V jádru jsou 2 protony a 2 neutrony. Je takto vzniklá částice elektricky neutrální? Záporný náboj elektronů převládá nad kladným elektrickým nábojem protonů. Vzniklá částice má záporný náboj  záporný iont.

5 Přijetím jednoho nebo několika elektronů do obalu elektricky
neutrálního atomu vznikne částice se záporným elektrickým nábojem. Říkáme jí záporný iont. V jádru jsou 2 protony a 2 neutrony.

6 Vysvětlení elektrování těles třením
Ke vzniku iontu dochází například při elektrování těles třením. - - + - Vlasy i hřeben jsou před pročesáváním elektricky neutrální. Při pročesávání přecházejí některé elektrony z hřebenu na vlasy. Tím v hřebenu z některých neutrálních atomů vzniknou kladné ionty. Proto má hřeben kladný elektrický náboj. Ve vlasech naopak převládnou záporné elektrické náboje elektronů nad kladnými náboji protonů. Vlasy mají záporný elektrický náboj.

7 Procvičení Jak vznikne kladný iont? Jaký má elektrický náboj?
2. Jak vznikne záporný iont? Jaký má elektrický náboj? 3. Proč po přijetí jednoho elektronu do obalu atomu není vzniklá částice elektricky neutrální? 5. Jak se nazývá částice, jejíž model je zakreslen na obr.? Jaký elektrický náboj má tato částice?

8 Použité obrázky – autor.


Stáhnout ppt "JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES"

Podobné prezentace


Reklamy Google