Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrování těles. Vznik iontů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrování těles. Vznik iontů."— Transkript prezentace:

1 Elektrování těles. Vznik iontů.
Vznikne z elektricky neutrálního atomu, jestliže se poruší elektrická rovnováha – třením nebo zahřátím.

2 Atom je elektricky neutrální. Co to znamená?
Za určitých okolností, např. působením plamene na vzduch nebo třením listu papíru a polyethylenového sáčku, může dojít k odtržení elektronů z obalu některých atomů V jádru je 5 protonů a 5 neutronů. Je takto vzniklá částice elektricky neutrální? Kladný náboj převládá nad záporným elektrickým nábojem elektronů. Vzniklá částice má kladný náboj  kladný iont.

3 Odtržením jednoho nebo několika elektronů z obalu
elektricky neutrálního atomu vznikne částice s kladným elektrickým nábojem. Říkáme ji kladný iont.

4 Za určitých okolností, např. působením plamene na vzduch
nebo třením listu papíru a polyethylenového sáčku, může dojít k přijetí dalšího elektronu nebo elektronů do obalu atomu V jádru jsou 2 protony a 2 neutrony. Je takto vzniklá částice elektricky neutrální? Záporný náboj elektronů převládá nad kladným elektrickým nábojem protonů. Vzniklá částice má záporný náboj  záporný iont.

5 Přijetím jednoho nebo několika elektronů do obalu elektricky
neutrálního atomu vznikne částice se záporným elektrickým nábojem. Říkáme jí záporný iont. V jádru jsou 2 protony a 2 neutrony.

6 Vznik iontů Kladný iont
= KATIONT vznikne odebráním 1 nebo více elektronů obalu atomu má kladný náboj, protože má více protonů než elektronů Záporný iont = ANIONT vznikne přidáním 1 nebo více elektronů do obalu atomu má záporný náboj, protože má více elektronů než protonů

7 Příklad – elektrování při česání vlasů
Hřeben i vlasy jsou před česáním elektricky neutrální. Při pročesávání přecházejí některé elektrony z vlasů na hřeben, v hřebenu vzniknou z elektricky neutrálních atomů záporné ionty – hřeben získá záporný elektrický náboj. Ve vlasech naopak převládnou kladné náboje protonů nad zápornými náboji elektronů – vlasy získají kladný elektrický náboj. Kladně zelektrované vlasy se vzájemně odpuzují elektrickou silou. Kladně zelektrované vlasy a záporně zelektrovaný hřeben se vzájemně přitahují. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 47 – 48.

8 Ionty - zápis Vznikne z elektricky neutrálního atomu, jestliže se poruší elektrická rovnováha – třením nebo zahřátím. Kladný iont (kationt) vznikne odtržením jednoho nebo několika elektronů z elektronového obalu elektricky neutrálního atomu Záporný iont (aniont) vznikne přijetím jednoho nebo několika elektronů do elektronového obalu elektricky neutrálního atomu

9 Procvičení 2. Jak vznikne záporný iont? Jaký má elektrický náboj?
Jak vznikne kladný iont? Jaký má elektrický náboj? 2. Jak vznikne záporný iont? Jaký má elektrický náboj? 3. Proč po přijetí jednoho elektronu do obalu atomu není vzniklá částice elektricky neutrální? 5. Jak se nazývá částice, jejíž model je zakreslen na obr.? Jaký elektrický náboj má tato částice?

10 Elektrování těles - - + + + + + - - -
(Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě tělesa vzájemně třeme. - - + + Dojde k tomu, že elektron z obalu prvního atomu přejde do obalu atomu druhého tělesa. + + + - - - Modelová ukázka Vzniká elektricky nabitá částice – iont.

11 - - + + + + + - - - + - 2 p 1 e 3 P 4 E Atom tělesa 1 (iont)
Výsledný elektrický náboj + - Modelová ukázka


Stáhnout ppt "Elektrování těles. Vznik iontů."

Podobné prezentace


Reklamy Google