Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LÁTKA a TĚLESO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Těleso je osoba, zvíře, rostlina, nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry a polohu. Tělesa jsou tvořena z látek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Obr. 2 – Tužka – fyzikální těleso
Vysvětlení pojmů Těleso (též fyzikální těleso) hmotný předmět, který je složen z látek a můžeme jej kolem sebe pozorovat př.: židle, tiskárna, Měsíc, strom Látka různorodý „materiál“, z něhož jsou tvořena tělesa př.: dřevo, sklo, papír, hliník, kyslík Obr. 2 – Tužka – fyzikální těleso Obr. 3 – Zlato Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Úkol 1 V tabulce zabarvěte modře tělesa a červeně látky: Počítač Okno
Plast Rádio Nůžky Dřevo Slunce Zlato Židle Květina Železo Kyslík Brýle Mosaz Sklo Květináč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Látka: pevná plynná kapalná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Úkol č. 1: Roztřiď dané látky: pevné kapalné plynné 3. kyslík 2. olej 1. zlato 6. voda 7. papír 5. železo 4. plast 10. stříbro 9. sklo 8. vzduch 11. dřevo 12. olovo 13. limonáda 14. vodík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Úkol č. 2: Roztřiď dané látky:
voda ve sklenici, sešit, vzduch v míči, oxid uhličitý v bombičce, neon v trubici, gumový míč, plastové pravítko, sirup v lahvi, klíč, čaj v hrnku, olej v PET lahvi, kyslík v bombě plynná pevná kapalná sešit oxid uhličitý v bombičce voda ve sklenici vzduch v míči gumový míč sirup v lahvi neon v trubici plastové pravítko čaj v hrnku klíč olej v PET lahvi kyslík v bombě Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Úkol č. 3: Které látky a tělesa k sobě patří?
mléko v krabici 1. papír 2. džus bombička sešit 3. ocel jehla 4. vzduch pneumatika 5. kyslík 6. sklo kyslíková bomba džus ve sklenici 7. korek 8. oxid uhličitý zátka 9. voda okno 10. mléko kapka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Úkol č. 4: Jaká látka tvoří dané těleso?
hliník sklo plast sklo, plast dřevo, kov papír guma Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
dřevo, tuha guma papír, kov plast nerez, dřevo papír Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Čím se liší látky? Látky se liší svými vlastnostmi
Obr. 4 – Barvičky Látky se liší svými vlastnostmi barvou, tvarem nebo leskem skupenstvím vůní nebo zápachem hustotou nebo rozpustností teplotou varu nebo tání apod. Obr. 5 – Zápach Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Pozorování a pokus Pozorování Pokus
Vlastnosti látek zjišťujeme především pozorováním nebo pokusem. Pozorování základní postup, kterým poznáváme svět kolem sebe využíváme smyslů (zrak, sluch, čich aj.) Pokus cílevědomé zjišťování chování látek za předem stanovených podmínek Obr. 7 – Zrak (pozorování) Obr. 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí public domain – na str str str Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
str. 4, 5, str Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
str Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google